CBRE a organizat in aprilie o masa rotunda cu tema „Evolutii si tendinte pe piata spatiilor industriale“, ale carei concluzii au fost ca 2013 va fi mult mai bun decat 2012 din punct de vedere al spatiilor industriale tranzactionate, dar si al tranzactiilor realizate prin agentii specializate, ca Bucurestiul va fi in continuare piata cea mai activa, mai ales pentru operatorii logistici, in timp ce satelitii sai, Ploiesti si Pitesti, sunt interesanti pentru productie, si ca nord-estul tarii este vizat de doua proiecte importante de dezvoltare, care au toate sansele sa dezmorteasca piata locala.
Asa cum apreciaza Marian Orzu, directorul departamentului industrial din cadrul CBRE Romania, 2012 a inceput destul de promitator, bazandu-se si pe cresterea din 2011, an pe care toata lumea se astepta sa-l depaseasca.
Dar crizele economico-politice aparute in martie au pus in asteptare anumite proiecte si au blocat investitiile in Romania pana in trimestrul al patrulea, cand au fost reluate unele discutii.
In aceste conditii, suprafata totala de spatii tranzactionate in intreaga tara a fost de 130.000 m2, o cifra mica fata de 2011, si chiar fata de 2010, din care 47.400 m2 in Bucuresti – unde cererea cea mai mare e din partea operatorilor logistici, deoarece este o piata de consum si de servicii – si circa 85.000 m2 in provincie, mai ales pentru spatii de productie (cam jumatate prin vanzarea fabricii Nokia catre De’Longhi, realizata prin CBRE). Din aceste spatii, 70% au fost tranzactionate prin agentii si restul, direct intre proprietari si clienti. „Dar trebuie ca agentiile sa se apropie de 100%“, este de parere Marian Orzu.
Piata pe care s-au realizat cele mai multe tranzactii este Bucurestiul (34,7%), urmat de Cluj (25%), cei doi sateliti ai Capitalei – Ploiesti (12,1%) si Pitesti (9,9%), care beneficiaza de acces la infrastructura si de forta de munca mai ieftina si sunt specializati in productie – si Timisoara (8,7%), cu rezultate mult sub asteptari la Constanta (0,4%) si cu nivelul scazut binecunoscut din Moldova, determinat de faptul ca dezvoltarea spatiilor industriale urmeaza dezvoltarea infrastructurii: autostrazi si intermodal. De altfel, asta se poate remarca, dar in sens invers, si in vestul tarii, unde s-au facut anul trecut cele mai multe investitii in infrastructura – pentru centura Aradului si tronsoanele de autostrada Timisoara-Arad si Timisoara-Lugoj – si unde interesul pentru investitii e in crestere, Emerson anuntand, de exemplu, ca vrea sa construiasca 50.000 m2 la Oradea.
Chiria prime (definita ca fiind cea mai buna chirie pentru cel mai bun spatiu din punct de vedere al dezvoltatorului) a fost in 2012 de 4,1 euro/m2/luna, cea mai mica dintre capitalele CEE, varful fiind la Budapesta: 4,5 euro/m2/luna.
…