Diversitatea de gen in mediul de business si, cu precadere, in cadrul echipelor de conducere, a devenit un subiect din ce in ce mai des abordat in cercetari si, totodata, un fenomen social in special in tarile occidentale. Este o tema la moda in afara, dar si foarte importanta, deoarece studiile arata o legatura directa intre performanta financiara a unui business si existenta echipelor mixte la nivel de top management.
In Romania nu a fost niciodata cercetata in profunzime aceasta problema, simultan la nivel individual, organizational si de societate, de aceea HART Consulting si partenerii sai au initiat si desfasurat aceasta cercetare, rezultatul fiind studiul „Diversitatea de gen in leadership-ul romanesc“, structurat pe trei piloni – stereotipuri, personalitate si practici organizationale – iar rezultatele acestuia au fost prezentate in cadrul unei conferinte, la sfarsitul lui 2013.
Stereotipurile au fost investigate folosind un esantion de peste 800 de persoane din mediul urban, cu studii medii si superioare. A fost alcatuit un chestionar cu 39 de afirmatii cu privire la modul in care oamenii percep femeile in societate, si mai ales in pozitii de conducere. Au fost masurate stereotipurile legate de valori, diferente in termeni biologici, comportament, aspecte motivationale si rolul traditional. Un factor suplimentar a fost legat de dorinta de implicare in actiuni impotriva discriminarii. 63% dintre respondenti au aratat ca femeile aspira catre cariera. Una dintre afirmatii a fost ca ele nu agreeaza pozitii de conducere, dar 83% din respondenti s-au aratat impotriva. A doua tema investigata a fost aceea a stereotipiilor legate de comportamente. „O afirmatie interesanta a fost ca nici barbatii nici femeile nu agreeaza un sef-femeie, dar 62% nu au fost de acord, aratand astfel ca leadership-ul de calitate nu are gen. O alta afirmatie a fost aceea ca femeile nu fac fata eficient situatiilor de criza, iar aici procentul celor care au fost impotriva scade putin, la 55%. In ceea ce priveste ideea ca femeile nu au competente de leadership, 51% nu au fost de acord. Poate ca aspectul cel mai interesant a fost acela al stereotipiilor legate de rolul traditional, printre care faptul ca datoria de a se ocupa de treburile casnice este a femeii, 60% dintre respondenti fiind in dezacord cu acest subiect – cu alte cuvinte, rolul traditional al femeii nu mai este atat de perceput la nivel social. In schimb 17% dintre ei considera cresterea copiilor ca fiind o atributie eminamente a femeii. In ceea ce priveste valorile, faptul ca posturile de conducere indeparteaza femeile de familie, 56% s-au aratat puternic de acord. 44% s-au aratat de acord cu faptul ca diferentele de gen apar ca urmare a personalitatilor diferite“, a aratat Madalina Balan, managing partner Hart Consulting.
…