In cadrul conferintei Tranzit de la Bucuresti au fost prezentate doua studii de caz privind modul cum se deruleaza un proiect de implementare a unui WMS pentru comert online. Acesta este un segment unde accentul se pune pe viteza, asa ca sistemele IT trebuie sa raspunda in consecinta in perioadele de varf. Si trebuie sa existe o stabilitate in integrarea sistemelor deoarece este vorba de sisteme contabile, WMS, site-uri online care aduna comenzile etc. volumul de date transferat fiind extrem de mare.
Andrei Chites, directorul Point Logistix, a prezentat proiectul cu Fashion Days, realizat acum doi ani. La momentul respectiv Fashion Days se transforma intr-o adevarata platforma de shopping online. Acum se discuta de nomenclatoare cu cateva milioane de articole, dintre care cateva sute de mii sunt pe stoc, si peste 100 de utilizatori care acceseaza aplicatia sincron. Instrumentul principal care lipsea pana la momentul respectiv era un WMS care sa asigure imbunatatirea indicatorilor.
Trebuia ca noua solutie sa fie implementata, dar sa si preia o parte din aplicatiile existente pana la acel moment.
Implementarea a presupus pozitionarea noii solutii in mijlocul unui amalgam de sisteme existente si preluarea functionalitatilor acestora. ERP si EDI trebuiau integrate pentru a asigura transferul de informatii, plus ca a fost nevoie de integrarea cu platformele curierilor si cu un nou conveior in depozit.
Go-live-ul a fost de o zi si trebuia facut fara a afecta activitatea in niciun fel, cu toate ca la acel moment fluxul de comenzi era foarte mare. „Spre deosebire de un go-live clasic, in care se incearca gasirea unei perioade mai linistite, aici problema era ca solutia sa fie implementata si adaptata suficient de rapid astfel incat ritmul comenzilor imediat dupa go-live sa fie suficient de mare cat sa recupereze volumul de comenzi existente. Era foarte greu de stiut care va fi numarul de comenzi la acel moment, stocurile incepusera sa fie achizitionate, numarul clientilor Fashion Days incepuse sa creasca, iar sistemele existente preluau deja comenzile“, a explicat Andrei Chites.
Dupa implementare a urmat o imbunatatire continua, cu procese si verificari nou-adaugate.
In momentul de fata acuratetea picking-ului este aproape 100%, iar in ceea ce priveste inventarul s-au observat imbunatatiri semnificative. Din 2013 stocurile s-au triplat, ceea ce a presupus modificarea depozitului. Iar vanzarile s-au dublat, ca si numarul utilizatorilor.
Comanda este pregatita in maximum 30 de minute
Edward Petrescu, directorul general Axes Software, si George Plumbuitu, director de logistica in cadrul elefant.ro, au prezentat modul cum s-a facut implementarea unei solutii …