Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Productie de calitate pusa in valoare de o distributie eficienta

Pe langa fostii securisti care si-au folosit avantajul cunoasterii canalelor comerciale externe si au reusit intr-un fel sau altul sa intre in posesia fabricilor care aveau piata de export, in Romania post-decembrista sunt si foarte multe povesti de succes ale unor oameni simpli, dar ambitiosi, care au reusit sa-si construiasca afaceri care azi starnesc invidia (sau mai degraba admiratia) prin munca sustinuta si suportul neconditionat al familiei. O poveste frumoasa s-a tesut si in Vaslui, unde o familie de oameni gospodari, asa cum spun moldovenii locului, a pus pe picioare doua ferme, un abator si tot ce ii mai trebuie (o fabrica de nutreturi si una de procesare deseuri, un depozit pentru produse congelate si unul pentru refrigerate) pentru a produce lunar 1.400 t de carne de pui care se vinde in toata tara, dar si la export.
 

„Deliciosul de Vaslui”, produs de Safir, se distribuie in retelele de magazine Auchan si Kaufland, dar si catre alte multe magazine mai mici, firme de catering sau fast-food. In ultimii sase ani grupul a investit in productie 16 milioane de euro, din care 2,1 milioane in parcul auto.

Afacerea a fost inceputa in 1991 de Ghiorghi Safir, un inginer mecanic care, ca multi romani care au suferit de pe urma nationalizarii comuniste, s-a luptat sa-si rascumpere moara construita de bunicul sau si nationalizata apoi.
Moara aducea familiei Safir surplus de porumb, care a fost utilizat apoi intr-o ferma de pasari. Desi avicultura avea traditie la Vaslui, afacerea familiei Safir s-a dezvoltat pe nucleul a doua ferme – una de oi (Miclesti) si una de porci (Rosiesti) – pe care le-a adaptat pentru cresterea pasarilor. „In Vaslui exista o Avicola de stat importanta, dar care a falimentat prima din tara. Repunerea in functiune a abatorului de pasari in 2000, dupa o perioada de inactivitate de cinci ani, coroborata cu implementarea proiectelor prin fonduri europene, a relansat avicultura in judetul Vaslui. Prima ferma achizitionata de noi, cea de la Miclesti, a devenit functionala ca ferma de crestere a puilor si gainilor dupa o serie de modernizari. Ferma de la Rosiesti, achizitionata in 2002, am modernizat-o, treptat, astfel ca in 2009 toate cele 12 hale erau dotate cu utilaje moderne. Oamenii s-au format treptat pe specificul activitatii si al utilajelor folosite. La fel ca noi, in jurul activitatii de productie a abatorului din Vaslui s-au dezvoltat crescatori parteneri care au avut astfel o piata sigura pentru puiul in viu”, a precizat George Safir, directorul executiv al SC Safir SRL.

Fondurile europene au accelerat dezvoltarea
2006 a fost anul cand activitatea Safir a luat avant si firma a inceput sa cumpere circa patru camioane pe an, gratie finantarilor obtinute prin derularea a doua proiecte SAPARD in abator, in 2003-2004 si 2005-2006. Valoarea celor doua proiecte a fost de 2.100.000 de euro, firma investind in plus, din fonduri proprii, un milion de euro.
Capacitatea de productie a abatorului a crescut astfel la 4.000 …

Articole similare