Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Distributie Coca-Cola cu expertiza Ortec

In cadrul evenimentului „Customer Day“ organizat de Ortec, unul dintre invitati, Mike Jacks, senior manager Logistics Coca-Cola Refreshments, a explicat participantilor modalitatea prin care, utilizand softurile Ortec, a imbunatatit conditiile de distributie, si nu numai, mai ales tinand cont de complexitatea supply chain-ului. Compania americana este responsabila de intregul proces de productie si distributie, de la cultivarea trestiei de zahar pana la paharul cu bautura racoritoare ce ajunge zilnic in fata americanilor.

 
Cu 20 de milioane de clienti deserviti zilnic si 75.000 de angajati doar in America de Nord, Coca-Cola este cel mai mare imbuteliator de bauturi racoritoare. La nivel mondial, compania este al doilea angajator, cu 700.000 de oameni.
„Cu branduri de 14 milioane de dolari, in America de Nord suntem prezenti in toate categoriile de produse, cu exceptia bauturilor alcoolice si lactate“, a spus Mike Jacks.
In cadrul Coca-Cola, logistica se desfasoara diferit fata de alti imbuteliatori, fiind un proces complex, controlat de la inceput la final, de la plantatiile de zahar pana la distributia produselor catre magazine.
Compania detine 150 de facilitati de productie si 92 de centre de distributie care coordoneaza livrarile in toata America de Nord. „Vindem doua miliarde de navete, iar peste 80% din marfuri sunt paletizate combinat. Rar avem camioane incarcate cu acelasi produs“, a mai spus Jacks.
Flota proprie se ridica la 10.000 de vehicule ce asigura transportul de la centrele de productie la distributie. Aditional, anual sunt cheltuite 800 de milioane de dolari pentru transportul realizat de companiile 3PL. In total se ajunge la livrari zilnice catre 100.000 de clienti. „Pentru planificarea rutelor pe distante scurte utilizam din 2002 softurile Ortec“, a completat reprezentantul Coca-Cola Refreshments. Dupa adoptarea acestora, in prima faza au fost reduse costurile cu 4,5%, iar per palet au fost realizate economii de 7-8%. „Scopul nostru a fost reducerea numarului de ore de condus pentru soferi si a numarului kilometrilor parcursi. Pretul carburantului este si el foarte important, de aceea am dorit sa scurtam distantele si sa crestem numarul livrarilor/ ora.“
Picking-ul este asistat de un algoritm sofisticat, PPO, dezvoltat tot de Ortec. In 100 din cele mai mari centre din America de Nord se realizeaza pick-by-voice. Picherii sunt directionati in depozit cu ajutorul castilor fara fir, pentru a respecta directia cea mai logica si cea mai scurta pentru a lua un produs.

Implicare in personalizarea solutiilor
„Uneori mai sunt necesare anumite artificii in sistemele pe care le utilizam si suntem dispusi sa platim pentru a le adapta nevoilor noastre, incurajand si alti clienti sa le foloseasca“, a spus Jacks.
Gigantul american intentioneaza sa inlocuiasca Shortrec cu softul LEO, care integreaza si solutii SAP. Potrivit reprezentantului Coca-Cola, diferenta dintre cele doua sisteme nu este data de algoritm, ci de arhitectura, care este mai robusta in ultimul caz. Trecerea de la un sistem la altul se realizeaza abia dupa rularea unor proiecte-pilot. „Anul acesta am inceput un proiect-pilot cu TRP (tactical route planner) de la Ortec“, a mai spus reprezentatul Coca-Cola.
Pentru standardizarea abordarii sunt utilizate programele SRO, VSO si PPO din cadrul softului LEO. Solutiile Ortec sunt utilizate frecvent, in completarea departamentului IT, care numara aproximativ 600 de angajati implicati in personalizarea softurilor implementate. „Avem cu Ortec o relatie foarte puternica, ei fiind capabili sa raspunda cerintelor noastre, care sunt foarte mari. 80% din solutiile implementate sunt deja adaptate nevoilor noastre. Pentru anul viitor avem in plan 200 de noi proiecte.“
Solutia de planificare a rutelor e un model cunoscut la nivel mondial, un tipar Coca-Cola, recomandat, insa nu impus pentru utilizare la nivel general. In Europa de Est, cel mai mare distribuitor, Atlantic, din Grecia, utilizeaza modelul Coca-Cola, la fel si Hellenic. „Softul e disponibil peste tot, dar nu este neaparat folosit. Este doar o problema de timp, dar si de investitie. Daca un imbuteliator a investit deja intr-un soft, nu va renunta la acesta pana la amortizarea investitiei“, a explicat Mike Jacks.

Model european sau american?
Specifice pentru America de Nord sunt livrarile directe catre magazine si centrele de distributie ale clientilor, in timp ce in Europa marfa este expediata din facilitatile de productie catre depozit si apoi catre unitatile comerciale.
„In Belgia a fost adoptata distributia directa, chiar si in anumite zone din Anglia, dar nu si in Franta sau Italia. In Franta, de exemplu, sunt doar 80 de clienti, insa in America avem cu mult mai multi“, a completat Jacks.
Din cauza pretului la carburant, tendinta este de orientare catre modelul american. Fiecare model vine cu propriile avantaje, cel american fiind caracterizat de rapiditatea livrarilor, iar cel european, de investitiile mai mici. „Pretul carburatului si al vehiculelor au influentat abordarea, mai ales ca dupa o scadere vom avea o crestere a volumelor si trebuie sa fim profitabili in acest context.“

Articole similare

Ad