La ultima editie a CarnExpo&Indagra Food si-a facut remarcata prezenta si compania de recrutare Agribusiness Job, care a adus in discutie, intr-un cadru restrans, „Provocarile pietei muncii in agricultura“. Am aflat cu acest prilej ca in industria agri este mare nevoie de ingineri, companiile mari din tara disputandu-i pe cei mai buni specialisti intr-o lupta inegala cu firmele din Italia, Olanda sau din tarile arabe, care ofera pachete salariale atragatoare. In tara e lipsa nu numai de personal cu studii superioare, ci si medii, in special in Transilvania si in Oltenia.
Agribusiness Job acopera si tari vecine precum Republica Moldova, Bulgaria, Ungaria si Serbia. „Am aparut pe piata in 2008, cand agentiile de recrutare reprezentau ceva inedit. Atunci am deschis primul portal de recrutare, la nivel de targuri pentru tinerii absolventi de studii superioare din toate domeniile si am lansat o revista de joburi“, a punctat Andrei Oprea, partener Agribusiness Job, completand: „cand a venit criza, revista a fost transferata in mediul online. Tot atunci, la solicitarea clientilor, a aparut si ideea de agentie. Ne-am dedicat apoi zonei agri, un domeniu de nisa neacoperit, cu mare potential.“
Sprijin si pentru companii, dar si pentru candidati
De portofoliul de clienti creat inainte de criza compania beneficiaza si in prezent, majoritatea clientilor dezvoltandu-se in aceasta perioada. Agentia iese si in intampinarea tinerilor, nu numai cu joburi dedicate acestui sector, ci si cu instruire. „In momentul in care identificam candidatul pentru un job il sprijinim in realizarea unui CV, cu scoaterea in evidenta a calitatilor potrivite pentru postul scos la concurs. Apoi il prezentam companiei, interviul avand loc in prezenta sau in absenta noastra. Decizia finala apartine insa angajatorului, dupa o eventuala proba practica“, a spus Andrei Oprea, precizand ca, de la semnarea contractului, exista o perioada de gratie, de trei luni, in care ofera companiei un schimb gratuit. „Au existat cazuri in care oameni cu experienta in servisare in domeniul agricol si-au dat demisia dupa o saptamana. Atunci, pentru a nu lasa angajatorul cu locul liber, am propus alti candidati din lista in asteptare, cu un punctaj mai mic.“
In opinia lui Andrei Oprea, daca o firma este bine organizata, cu regulament de ordine interioara, proceduri si fise de post bine lucrate, angajatul are sansa sa se dezvolte. Daca insa totul este lasat la intamplare, poate pleca destul de repede. „Sunt multi care se sperie pentru ca nu stiu ce au de facut. Tinerii nu sunt caliti psihic pentru joburi, nu sunt invatati sa munceasca, sa se dezvolte si sa aiba rabdare sa isi construiasca o cariera pas cu pas. Si nici companiile nu au rabdarea de a le acorda incredere.“
In afara de angajatorii care pun pe piata joburi obisnuite, mai sunt si cei care au nevoie de head hunting de la alte firme, situatie in care agentia se poate implica. „Firma nu se poate duce direct cu oferta, dar noi, ca agentie, o reprezentam. De asemenea, intermediem si pentru cei care lucreaza in domeniu si vor un anumit angajator, chiar daca nu sunt joburi anuntate, pentru ca firmele mari stiu cu circa sase luni inainte daca vor angaja sau daca vor deschide o divizie/linie noua.“
Team building-ul, cel mai bun canal de motivare a angajatilor
Agentia de recrutare a profitat de faptul ca, dupa criza din 2010, firmele si-au externalizat serviciile de resurse umane ca solutie de optimizare a proceselor. Dar au existat si multinationale care au intrat pe piata din Romania insotite de propriile agentii de recrutare de personal. „In momentul in care si-au dezvoltat business-ul pe plan local si-au dat seama ca au nevoie de o agentie romaneasca, ei nestiind ce conditii trebuie sa impuna unui candidat pentru un anumit post“, a explicat Andrei Oprea, argumentand: „in momentul in care dai angajatului roman o masina si un card de salariu si nu il controlezi, acesta nu face nimic, doar se plimba. Si, pentru ca au existat cazuri in care angajatii au plecat din firma cu laptopul si telefonul puse la dispozite de companie, le-am recomandat ca in fisa postului sa stabileasca criterii de evaluare si sa dea angajatului bunuri spre folosinta cu proces verbal de predare-primire, in asa fel incat la incheierea raporturilor totul sa fie clar.“
Spre deosebire de angajatii din alte tari, romanii nu sunt tentati sa accepte salarii mai mici insotite de asigurari medicale suplimentare sau de vacante platite de companie. „Romanii prefera banii. Cu toate acestea, am intalnit si angajati multumiti de salariile medii care insa primesc porc de Craciun sau miel de Pasti“, a mai spus Oprea, completand: „am participat la reorganizarea unei companii pentru care am intocmit un chestionar astfel incat manangerul sa afle care sunt cele mai bune canale de motivare a angajatilor. Pe primul loc in preferinte a iesit team building-ul, urmat de invoirile in timpul programului, de primele in bani si apoi in produse.“
Andrei Oprea s-a aratat placut surprins de acest angajator, care oferea cate 100 de lei in plus pe luna angajatilor care nu fumau, dar si de un altul care le oferea mecanicilor 200 de lei in plus pe luna daca se inscriau la facultate. „Oricum sunt salarii mari in agricultura, fata de cele din alte domenii. Astfel, un mecanic bun, chiar daca a absolvit doar 10 clase, poate castiga si 4.000 de lei pe luna. Este adevarat ca face si sacrificii, lucrand in campanie zi-lumina, ca si in weekend-uri.“
Specialistii romani, vanati de vestici
Piata fortei de munca din agricultura este mica si relativ stabila. Se patrunde greu in acest sistem, foarte putini oameni putandu-se adapta la conditiile agri, si mai ales la programul de lucru din timpul campaniei agricole. „In ultimul timp se cauta in special fetele, inclusiv pentru vanzarea de tractoare, pentru ca sunt mai consecvente si mai disciplinate. De asemenea, este mare nevoie de ingineri, de medici veterinari si de specialisti in nutritia animalelor, dupa o perioada in care s-au cautat foarte mult economistii“, a precizat Andrei Oprea, punctand faptul ca agentia are campanii de promovare, prin conferinte si prezentari, in cadrul facultatilor cu profil agricol. „In timpul caravanelor universitatilor de profil se inscriu cei mai multi aplicanti pe joburi entry level.“
Lipsa cea mai mare de specialisti se simte in zona Transilvaniei, de unde oamenii pregatiti au plecat sa munceasca in Ungaria, pentru salarii mai mari. De asemenea, multi din zona Timisoara-Arad au plecat la lucru in Germania. „Exista o lipsa de forta de munca si in Oltenia, insa nu pentru ca au plecat specialistii in alte tari, ci pentru ca oamenii de acolo sunt orgoliosi, greu de convins si instabili“, a puncat Oprea, subliniind ca militeaza foarte mult catre companii sa aiba rabdarea de a creste oameni tineri, chiar daca unii apoi pleaca.
Specialistii precum inginerii, laborantii sau medicii veterinari, „cu o scoala dovedita“, sunt cautati si de firme din alte tari, pentru ca au viziuni clare si muncesc foarte mult. „Sunt ceruti in special inginerii si managerii de produse. Daca se lanseaza o noua tehnologie, sunt adusi oameni din Romania care sunt intai scolarizati si instruiti, dupa care sunt repartizati sa implementeze noua tehnologie pe piata din Est. Cele mai multe solicitari vin din Italia si Olanda. Tot dintre romani se recruteaza adesea si directori de companii pe Europa de est“, a mai spus Andrei Oprea. Acesta a punctat ca diferenta de salarizare intre Romania si alte tari este extrem de mare. „Tinerii sunt mai atrasi sa plece, ei fiind preferatii companiilor straine pentru ca pot fi responsabilizati si modelati. Cei in varsta nu sunt cautati pentru ca deja au copii, o anume experienta si mai ales pretentii.“