Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Still, in crestere fata de 2009

La sfarsitul lui iunie, reprezentantii Still s-au intalnit, la Timisoara, cu clienti si potentiali clienti din zona, in special firme de logistica si producatori de alimente si componente auto, carora le-au prezentat oferta de produse si servicii, unele dintre ele noutati pe piata noastra. Vestul tarii este pentru furnizorul german de solutii de intralogistica regiunea cea mai dezvoltata din Romania, deoarece aici se investeste mai mult in centre de productie. Cu toate acestea, Capitala are un potential foarte mare, drept pentru care urmatorul eveniment similar va avea loc aici, cel mai probabil la final de an.
 

Still este unul dintre cei mai mari producatori de stivuitoare si echipamente pentru tehnica de depozitare din lume, iar in intralogistica, asa cum afirma reprezentantii sai, „suntem chiar primii, acoperind o arie extinsa din lume cu centre de productie in Germania, Franta, Italia si Brazilia.
Sintagma «primii in intralogistica» se justifica prin coordonarea fluxului de materiale si de produse cu cel de informatii, dar mai ales prin oferirea de solutii complete pentru toate aplicatiile. Si, pentru ca Still gandeste global si actioneaza local, si-a inceput activitatea directa in Romania in 2008, pentru ca in 2009 sa devina deja lider de piata. Indiferent de cum arata un depozit, noi propunem, dupa consultarea clientului, produsele si serviciile optime, pentru ca proiectul sa se dezvolte la cei mai inalti parametri. Nu oferim utilaje, ci solutii, in cadrul Still Partner Plan, care include utilaje noi si second-hand, finantare, service si tot ce se refera la utilaje si la functionarea lor optima“ declara reprezentantii companiei.

Focus pe echipamentele electrice, mai economice
Produsele expuse la Timisoara provin din flota de utilaje din Ungaria, de unde au fost mai usor de transportat, si reprezinta modele de top din gama Still: transpalet electric cu catarg telescopic de 1,2 t, electrostivuitor cu catarg retractabil de 1,4 t, electrostivuitor cu furci frontale si catarg triplex de 1,5 t, transpalet electric de 2 t, electrostivuitor cu furci frontale de 2 t, motostivuitor diesel cu furci frontale si catarg telescopic de 2,5 t si motostivuitor diesel cu furci frontale de 3 t.
Spre deosebire de clientii din alte tari europene, romanii prefera echipamentele diesel celor pe baterii. Still insa promoveaza echipamentele pe baterii, aducand ca argumente protejarea mediului, dar si reducerea costurilor de operare, ceea ce permite amortizarea in 5-6 ani a diferentei de pret. Iar pentru proiectele de exterior propune utilaje diesel-electrice, domeniu in care are un avantaj considerabil in fata celorlalte companii de profil, asa cum declara reprezentantii sai. Aceasta familie include trei modele, de 24, 48 si 80 V, care consuma putin, deoarece lucreaza intr-un regim relativ constant.
Compania germana propune si echipamente de depozit pe GPL si gaz, tractoare electrice, dar si tehnica de depozitare, in cadrul careia cele mai cunoscute sunt utilajele retractabile si cele pentru comisionat la nivelul solului sau la inaltime.
Still ofera solutii si pentru gestionarea depozitului sau a liniei de fabricatie prin optimizarea comunicarii dintre fluxurile de materiale, de productie si de date, ceea ce reduce cu 90% rata de erori si creste cu 15% tranzitul, asa cum declara reprezentantii sai.
Fata de 2009, piata se prezinta acum mai bine din punct de vedere al interesului pentru utilaje si al vanzarii. „Inclusiv astazi, cu ocazia acestei intalniri, am semnat un contract de vanzare si unul pentru Still Report, pentru 16 echipamente“, declara Cristian Dolinski, director de service Still Motostivuitoare SRL.

Pretul utilajelor nu este determinant in scaderea costurilor
Scumpirea globala a materiilor prime a atras dupa sine si cresteri de preturi la utilaje, dar tendinta clientilor este de a solicita reducerea preturilor, data fiind situatia economica dificila. „Suntem, astfel, la mijloc si incercam sa-i facem pe cumparatori sa inteleaga ca nu doar pretul conteaza. In 2009 se negocia luni de zile numai pe marginea pretului, deoarece a fost un an caracterizat de incercari de a reduce costurile, existand chiar departamente dedicate acestui scop.“
Tentativa de „killing costs“ vine de multe ori in conflict cu achizitionarea de produse si servicii de calitate, care reduc perioadele de imobilizare a echipamentelor, cauzatoare de pierderi mult mai mari decat economiile preconizate.
De aceea, recomanda Cristian Dolinski, „nu trebuie sa se ia in considerare doar pretul de achizitie, ci si costurile totale de exploatare, iar solutia oferita de Still se bazeaza pe costuri minime de-a lungul intregii durate de exploatare”. Cheltuielile cu utilajele, directe sau indirecte, sunt legate nu doar de achizitie si punere in functiune, ci si de stocul de piese pe care o firma vrea sa-l aiba la indemana, combustibil, lubrifianti, energie electrica, operarea propriu-zisa, intretinere, revizii, piese de schimb, prelungirea garantiei, utilizari necorespunzatoare, accidente, debarasare/ casare. „Iar la noi curba de costuri scade in timp.“
Inchirierea si vanzarea SH, la mare cautare
Tot din dorinta de a scadea costurile, clientii romani solicita tot mai des echipamente second-hand. Still ofera astfel de utilaje, pe care le reconditioneaza in atelierele din tara, schimband inclusiv motorul daca este nevoie, si care, dupa starea tehnica, se incadreaza in diverse categorii – Gold, Silver s.a. – de care depinde garantia oferita. In functie de modul in care au fost folosite si intretinute, echipamentele au nevoie de reconditionare dupa un an sau dupa 10, asa cum observa Cristian Dolinski, deoarece unii clienti le utilizeaza intensiv, iar altii cauta sa le pastreze valoarea prin intretinere programata.
Alte firme, pentru a-si esalona costurile, apeleaza la inchiriere, Still avand pentru aceasta stocuri separate de cele pentru vanzare second-hand.
Compania ofera si posibilitate de buy-back, preferand sa recupereze echipamentele de la clienti cand curba costurilor nu e inca prea mare si avand avantajul ca le poate vinde in intreaga retea din Europa.

Revin contractele Full Service
Still ofera solutii complete care includ service-ul echipamentelor, consiliere si training la livrare sau focalizat pe anumite teme, cum ar fi, de exemplu, intretinerea bateriilor. Firma are acoperire nationala, iar inginerii de service dispun de ateliere mobile conectate on-line atat cu centrul de instruire din Bucuresti, cat si cu sediul central din Hamburg – concept cu care Still lucreaza in intreaga lume.
Firma are, la sediul central din Bucuresti, in celelalte locatii din tara si in atelierele mobile, un stoc de piese cu rotatie mare, adaptat clientilor din fiecare regiune. Pentru alte componente, sistemul informatic anunta locatia cea mai apropiata in care se gasesc, si in ziua urmatoare pot fi livrate, asa cum declara Cristian Dolinski.
In cazul interventiilor mai complicate, echipele se conecteaza prin internet cu specialistii fabricii din Hamburg, pentru o diagnosticare rapida si chiar pentru rezolvarea problemei.
Contractele Full Service au avantajul costurilor fixe, usor de bugetat daca nu intervine utilizarea neconforma, si al serviciilor din aceeasi sursa, iar clientii care apeleaza la aceasta varianta primesc echipamente de schimb daca ale lor sunt imobilizate mai mult timp decat prevede contractul.
Asa cum declara Cristian Dolinski, numarul clientilor care au incheiat contracte de service este in crestere deoarece, dupa ce la inceputul lui 2009 unii au renuntat la acest serviciu de teama costurilor fixe, in timp au constatat ca au cheltuieli tot mai mari cu intretinerea si repararea.

Leasingul operational bate achizitiile cash
Clientii Still pot alege dintre achizitiile cu plata cash, inchiriere, leasing financiar sau operational si, in plus, exista o varianta de leasing operational cu posibilitate de cumparare la final, dar care inca nu e clar definita in legislatia noastra, asa cum este peste tot in UE.
In ultimul an, in Romania se observa cresterea numarului de echipamente in leasing operational si scaderea numarului celor cumparate cash.

StillReport are deja clienti
Aplicatia premium StillReport este promovata in Romania din ianuarie 2010 si disponibila din mai, si inca din perioada de prezentare partenerii s-au aratat interesati de ea, iar unii au si achizitionat accesul la acest program. In prezent, compania propune clientilor testarea StillReport timp de cateva saptamani, astfel incat firmele interesate sa se convinga de avantajele aduse de acesta.
Aplicatia monitorizeaza in prezent circa 12.000 de echipamente din Europa si este disponibila si pentru alte marci, iar clientii care incheie contracte Full Service o primesc gratuit. „In Romania avem deja peste 100 de echipamente, pentru care partenerii nostri care au optat pentru accesul la aplicatia StillReport pot afla cum sunt organizate flotele, cum sa analizeze costurile pe categorii – intretinere, reparare, piese de schimb, daune – si, de asemenea, cum sa optimizeze administrarea flotelor de utilaje.“
Aplicatia se bazeaza pe o interfata simplu de utilizat cu ajutorul internetului si ofera, pornind de la un nume utilizator si o parola, informatii despre pozitia echipamentelor – daca firma respectiva are mai multe locatii in tara – numarul orelor de functionare, departamentele in care sunt alocate, ce operatori le folosesc, planurile de intretinere – cand a fost facuta ultima intretinere si cand trebuie sa aiba loc urmatoarea, ce reparatii s-au facut si de ce au fost provocate – dar si analize de cost si posibilitati de a optimiza folosirea flotei in cazul in care, de exemplu, este nevoie de alte echipamente sau de mai putine.
Aplicatia StillReport vine periodic cu noi functii, de curand fiind disponibila una prin care clientii pot introduce o limita de buget, sunt avertizati automat cand este atinsa suma respectiva si li se explica de unde provin costurile, astfel incat managerii de depozite sa stie daca ele se justifica sau au fost provocate de folosirea incorecta.
StillReport ii ajuta pe clienti sa-si organizeze mai bine flota de utilaje, sa-si analizeze costurile in cele mici detalii si sa planifice strategii de optimizare si evolutie.

Articole similare

Ad