Potrivit unui studiu DTZ Echinox, profilul investitorilor interesati de piata imobiliara locala este in plin proces de diversificare, astfel ca aproape 70% din valoarea tranzactiilor realizate in 2016 au fost realizate de investitori din afara Europei, din tari precum Singapore, Africa de Sud sau Statele Unite ale Americii.
In urma cu zece ani, la momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cei mai activi investitori proveneau din Austria, alte surse importante de capital pentru piata imobiliara fiind in tari precum Germania, Franta sau Marea Britanie.
Anul trecut, in topul celor mai mari investitori in piata locala s-au situat grupurile Growthpoint si NEPI din Africa de Sud, GIC din Singapore sau americanii de la Lone Star, proprietarii companiei GTC, alaturi de companii europene precum Catinvest (din Franta) sau PPF Real Estate (din Republica Ceha).
„Pentru piata imobiliara, anul 2016 a fost incurajator prin prisma unei lichiditati in crestere. Spectrul investitorilor care au cumparat active de dimensiuni semnificative in Romania s-a largit, tendinta care ne asteptam sa se mentina si in 2017. Randamentul investitiilor este constant, ceea ce contribuie la crearea unui mediu stabil si predictibil pentru potentialii cumparatori“, a spus Tim Wilkinson, Partner, Capital Markets, DTZ Echinox
Randamentele pentru proprietatile prime din Bucuresti se situeaza la nivelul de 7% pe segmentul de retail, respectiv 7,25% pe segmentul de birouri. Fata de randamentele din alte capitale din regiune (Varsovia, Praga, Bratislava si Budapesta) randamentele din Bucuresti sunt mai ridicate, in medie, cu 140 de puncte procentuale pe segmentul de birouri, respectiv 180 de puncte procentuale pe segmentul de retail.
Segmentul de birouri a fost in 2016 cel mai atractiv, cu o pondere de 44% din valoarea tranzactiilor, fiind urmat de retail (31%) si industrial (25%).
Din totalul volumului investitional, Bucuresti a atras 77%, cele mai tranzactionate proprietati fiind cladirile de birouri. In orasele regionale, interesul investitorilor a fost atras de segmentul spatiilor de retail, fiind tranzactionate centre comerciale localizate in Sibiu, Craiova, Piatra Neamt si Arad.