
ATC Computer Transport & Logistics (ATC), compania cu sediul la Dublin care furnizează servicii tehnice, logistice și de transport extrem de specializate operatorilor de centre de date hiperscale, expeditorilor de mărfuri de înaltă tehnologie și producătorilor de echipamente originale din întreaga lume, a finalizat cu succes cel de-al doilea proiect de testare a unui camion electric cu baterie pe distanțe lungi, de data aceasta în colaborare cu producătorul chinez de camioane electrice Windrose Technology.
Windrose este un producător inovator de camioane electrice fondat în 2022 și susținut de parteneri industriali globali. Compania chineză se concentrează pe furnizarea de soluții de transport pe distanțe lungi de înaltă performanță, cu emisii zero și se extinde în prezent în Europa.
Pentru acest test cu ATC, Windrose a utilizat cel mai recent tractor electric 6×4 de mare capacitate, dezvoltat special pentru piața europeană. Vehiculul are patru motoare independente, o putere maximă de 1.400 CP, un pachet de baterii NMC (Nickel Manganese Cobalt) de 730 kWh și două porturi de încărcare rapidă compatibile cu standardele CCS2 (Combined Charging System 2) și MCS (Megawatt Charging System).
În demonstrațiile anterioare din viața reală, Windrose a utilizat cu succes camioanele sale în configurații cu remorcă dublă de până la 64 de tone, atingând o autonomie continuă de 520 km pe autostradă cu o singură încărcare – stabilind un nou punct de referință pentru transportul electric de marfă cu sarcină utilă mare.
Această colaborare cu ATC reprezintă un nou pas în validarea faptului că autocamioanele electrice pe baterii pot egala dieselul atât în ceea ce privește timpul de funcționare, cât și productivitatea pe rutele pe distanțe lungi – permițând un nou standard pentru logistica cu emisii zero în întreaga Europă.
Călătoria, care este o călătorie dus-întors cu plecare de la hub-ul de încărcare rapidă Milence de la TruckStop din Venlo, Țările de Jos, spre Budapesta, Ungaria, și retur, va acoperi aproximativ 2.600 km în total. Acesta este un traseu tipic operat de ATC pentru unul dintre clienții săi globali la scară largă, pe care compania intenționează să îl electrifice complet. Această încercare, cu sprijinul Coaliției pentru electrificarea flotelor din cadrul Centrului pentru transporturi inteligente, face parte dintr-o serie mai amplă de evaluări reale ale camioanelor electrice cu baterie (BET) în diferite configurații și pe mai multe platforme OEM. Obiectivul este de a colecta date de performanță solide privind consumul de energie, emisiile și costul total de proprietate (TCO), care sunt elemente-cheie în cadrul cuprinzător de analiză a ciclului de viață al ATC.
Încercarea actuală urmează primei curse reușite a ATC cu unul dintre propriile tractoare Volvo FH Electric, cuplat cu o remorcă TrailerDynamics cu axă electrică. Sunt deja programate alte teste cu baterii electrice cu rază lungă de acțiune pentru ruta Venlo-Budapesta și alte rute, în colaborare cu producători de echipamente originale de camioane de top.
În 2024, ATC a investit 22,5 milioane de euro pe o perioadă de cinci ani pentru a sprijini „Strategia Driving Green” la nivelul întregii companii, care se concentrează pe tranziția către vehicule electrice pe baterii și pe atingerea unui nivel net zero de emisii până în 2030. O parte esențială a acestei strategii este conversia continuă a flotei ATC de camioane grele de la motoarele tradiționale cu combustie la energia electrică a bateriilor.
De asemenea, compania și-a extins rapid inițiativele ecologice în Irlanda și în Europa, consolidându-și angajamentul de a obține zero emisii de gaze de eșapament și zero operațiuni nete la nivelul întregii companii până în 2030. Ca parte a acestui angajament, ATC a adăugat recent nouă camioane Volvo cu baterii electrice la flota sa, care a fost extinsă la începutul anului cu zece Volkswagen ID. Buzz, care operează acum în Irlanda și în Europa.