Ad
Ad
Ad
Ad

Decizia de a investi în camioane din clasele 2 și 3 se ia după calcule atente

Claudia Barbu, Marketing Manager în cadrul DKV Mobility, a trecut în revistă cu ocazia conferinței Tranzit de la Suceava noutățile legate de taxele de drum din diverse țări europene și mai ales a subliniat schimbarea cea mai importantă la care asistăm de câțiva ani, de când a apărut taxarea și în funcție de emisiile de CO2: aceea că achiziționarea unui camion nou nu înseamnă automat plata unor taxe de drum mai mici. Ci taxa diferă în funcție de clasa de emisii în care este încadrat acesta, de la 1 la 4 cele diesel și 5 cele electrice care beneficiază de o taxă mai mică, în timp ce utilitarele pe CNG și LNG sunt tratate mai nou ca și cele pe motorină.

În plus, reprezentanta DKV a amintit că valoarea de referință pentru emisiile de CO2 este dinamică, se modifică în fiecare an de la 1 iulie, deci peste câțiva ani pentru același camion se va plăti mai mult decât acum, deși el își va păstra specificațiile. „Ce vă recomand în aceste condiții, atunci când cumpărați vehicule noi, este să verificați și clasa CO2 în care se încadrează. DKV chiar vă pune la dispoziție, gratuit, un astfel de calculator.“

Așa cum știți deja, taxarea în funcție de emisiile de CO2 s-a folosit pentru prima dată în Germania, la final de 2023, iar în prezent mai țin cont de acest criteriu Austria, Ungaria, Cehia și Danemarca. De la 1 iulie 2025 trece și Slovacia la taxarea în funcție de emisiile de CO2, iar din al treilea trimestru al anului este anunțată și Slovenia.

În 2025 are loc prima resetare de contoar a claselor de emisii după 2019 încoace, și așa va fi de acum an de an în iulie pentru vehiculele din clasele 2 și 3. Deci certificatul primit de un camion pentru clasa de emisii de CO2 pe care o are la 1 iulie se menține timp de șase ani, chiar dacă între timp clasele se schimbă. Cu condiția însă să nu se facă modificări tehnice cum ar fi înlocuirea anvelopelor cu unele din altă clasă sau adăugarea uni rezervor de combustibil. Controlorii germani monitorizează atent aceste schimbări, știu să le identifice și dau amenzi dacă un camion nu mai respectă caracteristicile clasei de la înmatriculare.

Pentru a vedea concret ce economii se pot face din taxa de drum din Germania în funcție de numărul de kilometri parcurși acolo, Claudia Barbu a luat în calcul trei scenarii: un rulaj de 80.000 km/an prin această țară, unul de 100.000 și unul de 120.000. Și a obținut diferențe de 640, 800, respectiv 960 de euro/an între clasa 2 și clasa 1 și de 1.280, 1.600, respectiv 1.920 de euro între clasa 3 și clasa 1. „Și fiecare firmă în dreptul ei decide dacă este important să cumpere vehicule clasate mai bine.“

Mai multe detalii despre ce s-a discutat la conferința de la Suceava puteți citi în numărul din iunie al revistei Tranzit.

Articole similare

Ad