Comisia Europeana a propus alocarea a 75 de milioane EUR din bugetul UE pentru a ajuta statele membre sa repatrieze cetatenii UE si pentru a majora bugetul rezervei de echipamente medicale rescEU. Cu ajutorul zborurilor de repatriere organizate prin intermediul mecanismului de protectie civila al Uniunii si cofinantate de UE, de la inceputul epidemiei au fost deja repatriate in Europa 2 312 persoane din China, Japonia, SUA, Maroc, Tunisia, Georgia, Filipine si Capul Verde. In zilele urmatoare sunt prevazute peste 80 de zboruri de repatriere suplimentare.
„Intoarcerea in siguranta a cetatenilor nostri este prioritara. Facem tot ce ne sta in putinta pentru a ne asigura ca isi regasesc familiile cat mai curand posibil in aceasta perioada dificila. As dori sa le multumesc statelor membre pentru eforturile depuse in acest demers. Centrul nostru de coordonare a raspunsului la situatii de urgenta lucreaza 24 de ore din 24 impreuna cu statele membre pentru a raspunde cererilor acestora”, a declarat Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenar?i?.
Cu ajutorul zborurilor de repatriere organizate prin intermediul mecanismului de protectie civila al Uniunii si cofinantate de UE, de la inceputul epidemiei au fost deja repatriate in Europa 2 312 persoane din China, Japonia, SUA, Maroc, Tunisia, Georgia, Filipine si Capul Verde. In zilele urmatoare sunt prevazute peste 80 de zboruri de repatriere suplimentare. In cadrul mecanismului de protectie civila al UE, UE contribuie la costurile zborurilor de repatriere care transporta resortisanti ai mai multor state membre, pe baza principiului solidaritatii. Prin propunerea Comisiei Europene, bugetul total al primei rezerve rescEU de echipamente medicale (ventilatoare, masti de protectie si materiale medicale esentiale), va fi majorat la 80 de milioane EUR.