Comisia Europeana a emis noi orientari practice pentru a se asigura ca lucratorii mobili din UE, in special cei care exercita ocupatii critice in lupta impotriva pandemiei provocate de coronavirus, pot ajunge la serviciu. Sunt inclusi aici, printre altii, transportatorii, lucratorii din sectorul sanatatii si din sectorul alimentar, precum si din alte servicii esentiale cum ar fi cele de ingrijire a copiilor si a persoanelor in varsta, ca si personalul critic pentru serviciile de utilitati publice.
Impreuna cu Liniile directoare privind punerea in aplicare a restrictiei temporare a calatoriilor neesentiale catre UE, emise tot astazi, aceste orientari raspund solicitarilor formulate de liderii UE la 26 martie si urmaresc sa abordeze preocuparile practice ale cetatenilor si ale societatilor afectate de masurile luate pentru a limita raspandirea coronavirusului, precum si ale autoritatilor nationale care pun in aplicare masurile, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene. „Desi este de inteles ca statele membre au introdus controale la frontierele interne pentru a limita raspandirea coronavirusului, este imperios necesar ca lucratorii critici sa poata ajunge fara intarziere la destinatie“, spune Comisia.
Orientarile publicate identifica o serie de lucratori care exercita ocupatii critice si care se considera ca este vital sa continue sa circule liber in UE. Lista inclusa in aceste orientari nu este exhaustiva. Printre exemple se numara specialistii din domeniul sanatatii, lucratorii din sectorul de ingrijire a copiilor si a persoanelor in varsta, oamenii de stiinta din sectoarele conexe celui al sanatatii, persoanele de care este nevoie pentru a instala dispozitive medicale vitale, pompierii si politistii, lucratorii din transporturi, precum si persoanele care lucreaza in sectorul alimentar. Comisia indeamna statele membre sa instituie proceduri specifice rapide si neimpovaratoare pentru a asigura o trecere usoara a frontierei de catre acesti lucratori frontalieri, inclusiv controale medicale proportionale.
Pe langa referirile la aceste categorii specifice de lucratori, orientarile precizeaza de asemenea ca statele membre ar trebui sa le permita in general lucratorilor frontalieri sa continue sa treaca frontiera daca inca mai este permisa munca in sectorul in care activeaza acestia in statul membru gazda. Statele membre trebuie sa-i trateze pe lucratorii frontalieri la fel ca pe lucratorii nationali.
Documentul poate fi consultat AICI.