Considerat de organizatori ca fiind una dintre cele mai mari manifestari expozitionale de profil din Centrul si Estul Europei, Targul international de mobila, decoratiuni interioare, echipamente si utilaje pentru exploatarea forestiera si prelucrarea lemnului (BIFE – TIMB), aflat la cea de-a IX-a editie, a atras, ca si in anul precedent, 18.000 de vizitatori. Participarea nationala si internationala a producatorilor a fost semnificativa, iesind in intampinarea exigentelor „de criza”, parca mai mari, ale clientilor. Din pacate, utilajele care pana acum colorau peisajul si faceau targul vizibil din afara portilor nu s-au evidentiat, nume mari lipsind de pe esplanada si umbrind astfel din succesul manifestarii.
Organizat de Romexpo in parteneriat cu camerele de comert si industrie din Romania, dar si cu Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania (APMR) si Asociatia Patronala a Forestierilor din Romania (ASFOR), BIFE 2010 a reusit sa adune, chiar si in conditii de criza, 219 firme din 12 tari, care au ocupat peste 21.000 m2, cu o oferta, poate, mai buna calitativ decat in anii anteriori, chiar daca numarul expozantilor a fost cu circa 30 % mai mic decat in 2007, anul de varf al industriei de mobila din Romania.
Subtiata de criza, insa nu pentru multa vreme
In anii trecuti, productia de mobila era una dintre putinele industrii ce se puteau lauda cu o balanta comerciala excedentara, cu exporturi predominant in Uniunea Europeana, mai ales in Germania, Franta, Italia si Austria. Dat fiind faptul ca, in prezent, aceste tari au inceput sa dea semne de revenire din criza, reprezentantii producatorilor au venit la BIFE destul de optimisti, sperand si intr-o redresare a pietei autohtone.
Cu toate acestea, rezultatele inregistrate in primele sapte luni ale anului arata ca productia de mobila s-a diminuat cu 9% fata de aceeasi perioada a anului trecut, desi in cazul prelucrarii lemnului si al fabricarii produselor din lemn si din pluta (cu exceptia mobilei) s-a inregistrat o crestere de 13,2%.
Utilajele Manitou n-au lipsit nici editia aceasta
Liftec, dealer Manitou in Romania, a prezentat la stand o gama variata de incarcatoare telescopice care se pot utiliza si in exploatarea forestiera sau in industria de prelucrare a lemnului. Este vorba de incarcatorul telescopic cu furca din seria Twisco, SLT 420 B compact, alaturi de incarcatorul telescopic Maniscopic MLT 731.
SLT 420 B poate ridica maximum 2.000 kg la o inaltime de pana la 4.020 mm, fiind echipat cu motor Perkins de 51 CP ce ofera o putere de 38 kW si un cuplu motor de 143 Nm. Bratul se poate intinde catre fata, incarcat cu o greutate de maximum 850 kg, pana la 2.260 mm. Cu o garda la sol de 258 mm, incarcatorul cu furca SLT 420 B ofera un unghi de intoarcere de 2.225 mm, putand sa atinga o viteza de 12 km/h.
Seria MLT a incarcatoarelor Manitou, proiectata in mod special pentru aplicatiile din agricultura, poate oferi manipularea unor greutati cuprinse intre 2,3 si 4,5 t la inaltimi de 5-9 m, in functie de model. Manitou MLT 731 poate ridica maximum 3.100 kg, inaltimea maxima de 6.900 m putand fi atinsa pentru o incarcatura de pana la 2.500 kg.
Incarcatorul este echipat cu motor Perkins de 99,9 CP ce ofera un cuplu motor de 412 Nm. Bratul acestuia se poate extinde in fata, incarcat cu maximum 1.000 kg, pana la 4.160 mm. Viteza maxima ce poate fi atinsa de MLT 731 este de 35 km/h, raza de bracare oferita fiind de 3.703 mm.