Pe langa insuccesul asociatiilor profesionale de a sensibiliza factorii de decizie din Ministerul Transporturilor in directia renuntarii la cuantumul imens al actualelor amenzi, la placutele care sa indice masele si dimensiunile, oricum mentionate in cartile de identitate ale vehiculelor, sau la licentierea stricta a vehiculelor sub 3,5 t, transportatorii primesc vesti care le dau fiori reci privind viitorul afacerilor lor in Romania. Introducerea unei accize de 0,07 euro pentru fiecare litru de combustibil cumparat din tara noastra, pentru a contribui, chipurile, la constructia de drumuri si autostrazi, le creste costul/km cu circa 2,1 euro la 1.000 km, daca tinem cont de un consum mediu de 30 l/100 km.
Aparent, nu e o suma importanta, insa daca la aceasta scumpire a combustibilului mai adaugam plata rovinietei si amenintarea ca din 2017 vom plati taxe si pe cei cativa kilometri de autostrada pe care-i avem, costurile transportatorilor nostri vor creste consistent in noul an.
La introducerea de noi taxe se adauga si amenintarile Fiscului, care vrea sa colecteze taxe si impozite cat mai mari si cat mai multe. Ultima gaselnita? In mediul societatilor comerciale a „transpirat” stirea ca administratiile financiare au primit instructiuni de la Finante sa puna in vedere firmelor care au activul net al societatii (definit ca diferenta dintre total active si total datorii) negativ ca pana la sfarsitul anului financiar sunt obligate sa-si mareasca activul sau sa-si reduca capitalul social „cu un cuantum cel putin egal cu cel al pierderilor care nu au putut fi acoperite din rezerve, daca in acest interval activul net al societatii nu a fost reconstituit pana la nivelul unei valori cel putin egale cu jumatate din capitalul social” (asa cum se mentioneaza in Legea 31/1990 republicata in 2013, art. 153/24, art. 228 al. 1, si art. 237 al. 1). In caz contrar, administratiile financiare pot sa le declanseze dizolvarea.
Legislatia romana stabileste un capital social minim in valoare de 200 de lei (in jur de 55 de euro) pentru o SRL, si 90.000 de lei (in jur de 25.000 de euro) pentru o SA, astfel ca ar fi suficienta aducerea pe plus sau putin peste zero a activului net al societatii.
Chiar daca nu pare atat de dificil, ar fi bine de mentionat ca peste 20% din firmele aflate in TOP 500 companii de transport din Romania ordonate in functie de cifra de afaceri obtinuta in 2012 se afla in situatia de a avea un activ net negativ. Ce o fi pana la restul de 26.000 de companii care au ca obiect de activitate principal transporturile rutiere de marfuri nu e nevoie sa ne mai intrebam ca sa concluzionam ca mare parte dintre societatile comerciale care lucreaza in transporturi (si probabil nu numai!) are activ net negativ. Oare sa ajunga Finantele sa distruga un intreg sector economic? E adevarat ca pentru Fisc, daca aceste firme nu fac profit si nu platesc impozit pe profit, ele nu conteaza. Insa vorbim de firme care au un numar mare de angajati pentru care platesc contributii sociale si care astfel nu mai reprezinta o povara pentru Stat.
Ceea ce autoritatile se fac ca nu inteleg este ca doar prin cresterea poverii fiscale nu vor strange mai multi bani la buget. De ani de zile transportatorii cer fara succes ministerului de resort nu protectie fata de concurenta transportatorilor din alte tari, asa cum autoritatile maghiare, bulgare, grecesti sau turcesti stiu sa faca pentru propriii transportatori, ci macar tratament egal in ceea ce priveste taxele de drum si reglementarile privind timpii de condus si odihna care se aplica pe teritoriul Romaniei. Functionarii MT nu sunt capabili sa reprezinte interesele transportatorilor romani in negocierile cu alte autoritati si isi razbuna neputinta tot pe cei pe care ar fi trebuit sa-i apere, aplicand furibund cele mai aprige sanctiuni recomandate de autoritatile europene in domeniu.
In aceste conditii, nu e de mirare ca transportatorii incearca sa se organizeze in jurul CNR pentru cea mai mare miscare de protest facuta vreodata de transportatori in Romania. Poate astfel se mai poate schimba ceva in ultima clipa, iar 2014 nu va fi chiar asa de negru cum se intrevede cu toata pleiada de scumpiri si introduceri de taxe noi!