În urma inundaților din provincia Limburg (Belgia), din iulie, asociația olandeză de transport și logistică TLN, alături de alte organizați patronale, propune să li se acorde compensații echitabile firmelor afectate, inclusiv membrilor săi.
Lucrările de reparații din zonă au început deja, dar patronatele privesc și înainte și, la cererea comunității de afaceri, s-au întâlnit cu Asociația Asigurătorilor, deoarece firmele sunt asigurate într-o măsură mai mare sau mai mică, dar asigurarea nu acoperă toate daunele. Totuși, pentru că guvernul a declarat inundațiile un dezastru, managerii lor vor putea în curând să solicite compensații conform Legii privind despăgubirea în caz de dezastre. Chiar și așa însă, în timp ce firmele care au avut daune directe pot beneficia de ajutor prin această schemă, nu la fel se va întâmpla și cu cele care au avut daune indirecte, și care nu sunt eligibile, deși au avut și ele de suferit.
De aceea mai multe asociații patronale se angajează să solicite modificarea legislației actuale, astfel încât ea să acopere mai multe cazuri: de exemplu, cazul unui transportator al unei fabrici de bere care nu a putut ajunge la destinație din cauza inundațiilor, și astfel cifra sa de afaceri a avut de suferit. Deoarece ramurile economice se împletesc unele cu altele și nu sunt afectate doar firmele cu sediul în provincia inundată.
Pentru a determina în ce măsură au avut de suferit diverse firme, trebuie întâi să fie determinată paguba, ceea ce nu se face întotdeauna foarte ușor, fiind numeroase incertitudini: în afară de impact, uneori este dificil de determinat cauza exactă a acestuia și dacă situația este acoperită sau nu de asigurare. În unele cazuri, firmele beneficiază și de ajutoarele pe fondul Covid-19 sau de alte scheme de sprijin.
Membrii TLN din zona respectivă au avut de-a face în diverse moduri din cauza inundaților: fie și-au oferit sprijinul să oprească apa sau să curețe zona, fie au fost afectate direct de dezastru.