S-a încheiat un an extraordinar pentru Grupul Krone, unul dintre primele 3 din Europa în domeniul construcției și proiectării de remorci și semiremorci. În divizia de vehicule comerciale, vânzările s-au ridicat la aproximativ 1,7 miliarde de euro, ceea ce corespunde unei creșteri de 22,9% față de anul precedent (1,374 miliarde de euro). De asemenea, Krone a reușit să obțină câștiguri suplimentare în segmentul mașinilor agricole, cu o creștere de 14,7 milioane de euro, ajungând la 828,3 milioane de euro (anul precedent 813,6 milioane de euro).
Vânzările interne au crescut cu 139,9 milioane de euro (25,4%), ajungând la 690,8 milioane de euro, ceea ce înseamnă că Grupul Krone a realizat 27,4% din vânzările sale în Germania. Aproximativ 32,1% din vânzările interne au fost generate de unitatea de afaceri mașini agricole și 67% de unitatea de afaceri Vehicule comerciale.
Cifra de afaceri și veniturile
Din cauza creșterii imprevizibile a costurilor la achiziționarea de materiale și energie, profitul grupului a scăzut ușor la 84,6 milioane de euro înainte de impozitare pentru exercițiul financiar 2021/2022. Rentabilitatea vânzărilor înainte de impozitare a fost de 3,4%, în principal din cauza domeniilor de servicii post-vânzare și alte servicii.
În exercițiul financiar 2021/2022, totalul bilanțului a fost de 1,7 miliarde de euro (anul precedent: 1,5 miliarde de euro). Volumul total al investițiilor de 60,1 milioane de euro (anul precedent: 45,4 milioane de euro) a fost compensat de deprecieri de 39,4 milioane de euro. Adaosurile au rezultat în principal din diverse investiții în diverse locații. În plus, au fost acumulate stocuri pentru a asigura situația dificilă a livrărilor. Ca urmare a acestei utilizări de capital, numerarul și echivalentele de numerar au scăzut de la 337,1 milioane de euro la 281,9 milioane de euro.
Capitalurile proprii au crescut de la 645,4 milioane de euro la 701,6 milioane de euro la data bilanțului, datorită profitului consolidat după impozitul pe profit de 64,6 milioane de euro. În pofida extinderii bilanțului ca urmare a situației, ponderea capitalului propriu a scăzut doar ușor, ajungând la 41,6 % (anul precedent 43,7 %). Capitalul datoriei pe termen mediu și lung a scăzut de la 500,5 milioane de euro la 471,5 milioane de euro. Grupul dispune de un capital pe termen mediu și lung de 1,2 miliarde de euro (în timp ce în anul precedent a fost de 1,1 miliarde de euro). Acest lucru se referă nu numai la activele fixe, ci și la întregul inventar.
Numărul mediu global de angajați din grupul Krone a crescut cu 6,1%, ajungând la 5.768 (anul precedent 5.438) în exercițiul financiar 2021/2022.
Cercetare și dezvoltare
În ultimul exercițiu financiar, Krone a investit din nou sume considerabile în cercetare și dezvoltare. În segmentul vehiculelor comerciale, activitatea de dezvoltare s-a axat în principal pe completarea portofoliului de produse: generația de produse WK 4.0 pentru caroserii mobile a fost pregătită pentru producția de serie, iar dezvoltarea noului Cool Liner a fost finalizată. Krone a prezentat un șasiu de containere automatizat inovator, și-a intensificat cooperarea cu Trailer Dynamics în ceea ce privește semiremorca electrificată și a început producția de serie a noii unități de refrigerare în cadrul unui proiect comun cu Liebherr.
Produsele software și dezvoltările electronice continuă să câștige în importanță. În sectorul vehiculelor comerciale, domeniul de aplicare al telematicii și al altor servicii digitale pentru remorci a fost extins în continuare. Un exemplu de dezvoltare inter-divisională este soluția telematică Krone Smart Collect Solar, care a fost introdusă cu succes atât în sectorul tehnologiei agricole, cât și în cel al vehiculelor comerciale.