Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Tahograful câștigă recursul împotriva amenzii aplicate de radarele de viteză în Italia

Tahograful învinge aparatul radar: acesta este rezultatul unui recurs prezentat de un transportator din Modena la judecătorul de pace din Milano împotriva unei amenzi pentru depășirea vitezei primite de la orașul metropolitan Milano. Sancțiunea a survenit ca urmare a unei amenzi pentru depășirea vitezei de către un radar amplasat de-a lungul șoselei Cassanese din comuna Pioltello. Mai exact, dispozitivul este montat pe un pasaj situat la km 6 al drumului provincial 103.

Pe acest tronson, limita de viteză este de 80 km/h, iar conform aparatului radar, camionul amendat circula cu 96 km/h. Șoferul camionului a contestat detectarea aparatului, prezentând judecătorului înregistrările tahografului, potrivit cărora la momentul și în ziua amenzii – 25 martie 2023 – vehiculul circula cu 70 km/h și, în orice caz, nu a depășit niciodată 90 km/h pe parcursul întregii zile.

Judecătorul a considerat că înregistrarea tahografului este valabilă și a ținut cont, de asemenea, de faptul că vehiculul comercial avea limitatorul de viteză la 90 km/h. Pe de altă parte, potrivit asociației Altvelox, care a urmărit cazul și a fost informată cu privire la rezultat, radarul de viteză nu a fost aprobat (spre deosebire de tahograf). Într-un comunicat, Altvelox scrie că „am dovedit încă o dată că acest radar de viteză fără omologare, obligatorie în schimb pentru tahograf, a detectat cu siguranță o viteză incorectă, demonstrând cum este posibil ca obiecțiile, chiar și ale vehiculelor fără tahograf, să fie foarte des greșite”.

Altvelox duce de ceva timp o luptă împotriva acestui aparat de radar de pe strada Cassanese, obținând 18 sentințe din partea judecătorului de pace, care a anulat 26 de sancțiuni. Asociația susține că dispozitivul este ascuns, nu este semnalizat și nici măcar nu este omologat. Acum, Altvelox intenționează să depună o plângere la Procuratură.

Interesant este că, în acest caz, tahograful a fost folosit pentru a anula o sancțiune pentru depășirea vitezei, în timp ce, în multe cazuri, autoritățile de control îl folosesc pentru contrariul, adică pentru a emite amenzi atunci când memoria aparatului indică o viteză excesivă. Dar aceasta este încă o problemă controversată.

Articole similare

Ad