Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Clujul, punct-cheie pentru dezvoltarea spatiilor industriale

In ultimii ani, s-a remarcat o dezvoltare moderata a proiectelor industriale logistice in zona Transilvaniei. Operatiunile logistice sunt puse in miscare de doua motoare si anume: productia industriala si retailul.
Potrivit lui Gabriel Sfetcu, partener in cadrul GS Capital Advisory, Cluj-Napoca este lider de necontestat in dezvoltarea de spatii de productie prin intermediul celor patru parcuri industriale Tetarom, care ofera investitorilor pachete de facilitati atractive (taxe si impozite pe cladiri si teren reduse, chirii sau preturi de achizitie foarte mici in raport cu nivelul pietei, infrastructura si utilitati la capacitatile solicitate) alaturi de pachete de responsabilitati pe termen lung (numar minim de angajati, perioada de contractare pe termen lung – 25 de ani, etc).
 

„In rest, regasim proiecte de tip built-to-own sau built-to-lease dezvoltate cu precadere pentru producatori din zona automotive. Toate aceste unitati de productie folosesc spatii de depozitare si logistice proprii. Logistica dedicata retailului este dominata de centre de distributie proprii dezvoltate de Kaufland la Turda, Lidl la Iernut sau cel dezvoltat pentru Carrefour la Bacia.“
Proiectele de spatii de logistica de Clasa A sunt practic inexistente iar logisticienii care opereaza in zona pentru mai multi clienti folosesc spatii de Clasa B sau chiar mai slabe.
Este evident ca dezvoltarea speculativa de spatii logistice de Clasa A este iminenta si dezvoltatorii au in vedere orase precum Cluj-Napoca, Tg. Mures, Satu Mare.
Olympian Parks urmeaza sa dezvolte o prima hala de logistica de 12.000 m2 in zona Jucu. Proiectul urmeaza a fi livrat pana la finalul lui 2016 si, in functie de gradul si ritmul de ocupare a primei cladiri, vor fi definitivate si etapele urmatoare de dezvoltare.
Toate aspectele mai sus expuse vor fi discutate si detaliate in cadrul panelului de Real Estate dedicat dezvoltarilor industriale din Transilvania in deschiderea Expo Tranzit de la Grand Hotel Italia ce va avea loc in perioada 21-23 aprilie.

Articole similare

Ad