Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Criza laptelui se adanceste in Romania. Fermierii romani cer subventii de 0,5 bani/litrul de lapte

Fermierii romani acuza faptul ca nu sunt ajutati de Guvern in lupta cu importurile de lapte si cer o subventie de 0,5 bani/litru.
Romania este lovita in plin de o criza a laptelui, afirma crescatorii de bovine din Romania. Pe langa importurile masive, fermierii locali se confrunta si cu lipsa subventiilor, ceea ce nu se intampla in alte state din vestul Europei.
„Daca ne uitam la ce se intampla in Europa, o subventie de 0,5 lei pe litrul de lapte conform ar fi un sprijin pentru ferme, pana cand conditiile de piata se vor schimba.
 

A existat o subventie de 0,3 lei pe litru, in perioada 2007-2010, fapt care ne-a ajutat sa progresam“, a declarat Nicusor Serban, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Vaci Holstein RO.
Furnizorii de materie prima pentru fabricile de lactate spun ca primesc prea putini bani de la procesatori, in prezent, laptele la poarta fermei avand un pret, in functie de cantitatea livrata, intre 0,7 si 1,25 lei/litru.
„Avem productii similare cu fermele din Vest, producem la costuri similare, dar ei pot sa vanda in Romania mai ieftin laptele decat noi si acopera si costurile de transport“, a mai spus Nicusor Serban.
Fermierii atrag atentia ca Romania risca sa consume lapte de import, in ultima perioada la poarta fermei pretul a scazut cu 30-40%, insa la raft nu se vede aceasta scadere, nici chiar in urma reducerii TVA. „Distributia profitului pe lantul de distributie nu este tocmai corecta“, a adaugat Serban
ACVBR – SIM si HOLSTEIN RO, organizatiile din sectorul laptelui membre PRO AGRO, enumera principalele probleme din sectorul zootehnic:
– Lipsa unei strategii de protejare a fermierilor in fata fluctuatiilor pretului de achizitie la lapte –materie prima;
– Lipsa unei strategii de identificare de noi piete de desfacere pentru vanzarea de animale vii si produse din carne/lapte, care ar putea reprezenta o alternativa de venit la cele obtinute din vanzarea laptelui;
– Lipsa unei strategii de eficientizare a activitatii fermierilor crescatori de vaci de lapte din Romania, necesara dezvoltarii durabile a sectorului, dar si in competitia inter-europeana cu alti fermieri.

Articole similare

Ad