Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

UE aprobă un program de ajutor de mai multe miliarde de euro pentru microelectronică

Europa dorește să devină mai puțin dependentă de China și de SUA pentru producția de microelectronică și cipuri. Acum, UE a aprobat un program de ajutor enorm. Multe dintre proiecte sunt în Germania.

Pentru a deveni mai independentă față de SUA și China în ceea ce privește producția de microelectronică și cipuri, UE a aprobat un program de ajutor în valoare de miliarde de euro. Acest lucru ar trebui să facă posibile zeci de proiecte, multe dintre ele în Germania, a declarat joi, 8 iunie, la Bruxelles, comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager, care a prezentat planurile.

Microcipurile reprezintă coloana vertebrală a economiei, a declarat aceasta, iar Europa trebuie să își sporească propriile capacități în acest domeniu. „Trebuie să devenim pionieri”, a declarat Margrethe Vestager.

Investiții totale, inclusiv subvenții de aproape 22 de miliarde de euro

În cadrul așa-numitelor proiecte importante de interes european comun (IPCEI), vor fi aprobate subvenții în valoare de 8,1 miliarde de euro, potrivit informațiilor UE. În plus, companiile private vor investi până la 13,7 miliarde de euro, rezultând o investiție totală de aproximativ 21,8 miliarde de euro.

Bitkom susține finanțarea pentru semiconductori

În afară de Germania, la proiect participă alte 13 țări UE, printre care Franța, Austria, Olanda și Spania. „Noua finanțare pentru semiconductori stabilește un curs important pentru suveranitatea digitală a Germaniei și a Europei”, a subliniat Bernhard Rohleder, directorul general al asociației industriale Bitkom.

Fără semiconductori, nu ar exista digitalizare. Acum este însă important ca deciziile de finanțare să fie emise rapid. Aprobarea Comisiei Europene a durat mult timp, iar multe proiecte sunt în faza de start de mai bine de un an.

Multe proiecte de microelectronică în Germania

Multe dintre proiectele și partenerii care beneficiază de acest program au sediul în Germania. Ministrul federal al economiei, Robert Habeck, a mulțumit Comisiei Europene pentru această decizie. Proiectele consolidează Germania ca locație în domeniul microelectronicii și reprezintă o etapă importantă în materie de politică industrială, a explicat el la Berlin. „Putem astfel să creștem reziliența în întreaga Europă în acest domeniu important și să asigurăm crearea de valoare și locuri de muncă”.

În întreaga Germanie, sunt implicate 31 de proiecte din 11 landuri federale. Numărul nu este direct comparabil cu cele 68 de proiecte din întreaga Europa de care vorbește Comisia Europeană – ministerul vorbește de aproximativ 100 de proiecte în întreaga Europa.

Acest lucru se datorează metodelor diferite de numărare, a explicat ministerul: în timp ce Comisia UE enumeră entitățile juridice, Ministerul Economiei numără individual diferite proiecte ale unor companii precum Bosch sau Infineon. Conform metodei de numărare a Comisiei Europene, în Germania există 23 de proiecte de finanțare.

Bavaria și Saxonia ca puncte focale

Pe lângă marile companii, în Germania sunt implicate și întreprinderi mici și mijlocii, precum și întreprinderi nou înființate. Potrivit unei sinteze realizate de Ministerul Economiei, există numeroase proiecte în Bavaria și Saxonia.

Printre companiile sprijinite se vor număra Infineon, cu sedii în Bavaria, Saxonia și Renania de Nord-Westfalia, și Bosch, cu sedii în Baden-Württemberg și Dresda. Proiectele variază de la producția de materiale și proiectarea de cipuri până la crearea de noi produse și aplicații.

Potrivit BMWK, programul de investiții are ca scop recuperarea decalajelor în domeniul microelectronicii și al tehnologiilor de comunicare, în special în domeniile în care Europa a devenit dependentă din punct de vedere tehnologic de țările terțe. Potrivit Ministerului Economiei, promovarea microelectronicii ar trebui să contribuie la crearea de fabrici moderne de cipuri în Germania și la dezvoltarea unor componente mai eficiente.

Se presupune că întreprinderile germane sprijinite vor realiza în plus investiții private în cercetare și dezvoltare, în instalații de producție și în clădiri în valoare de două cifre în miliarde de miliarde. În același timp, proiectele naționale vor crea peste 4.000 de noi locuri de muncă directe.

Clienți din industria auto

Un cumpărător important al noilor tehnologii ar putea fi industria auto din Germania. Potrivit Asociației germane a industriei auto (VDA), cererea de semiconductori în industria auto se va tripla până în 2030. Industria auto va deveni astfel al treilea cel mai important client de cipuri la nivel mondial. Noi capacități sunt absolut necesare, în special pentru electromobilitate. Aceasta este deja a doua ofensivă majoră în domeniul microelectronicii din partea UE, care aprobase un program similar în 2018. La acea vreme, potrivit comisarului european Vestager, beneficiaseră, printre altele, o fabrică de cipuri Bosch din Dresda și Carl Zeiss din Baden-Württemberg. Comisia Europeană trebuie să aprobe proiectele importante de finanțare națională pentru a preveni denaturarea concurenței între statele UE.

Articole similare

Ad