Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

GXO Logistics își extinde flota de distribuție pentru magazinele Mega Image

Renault Trucks a livrat către GXO Logistics opt camioane D 10 LOW P4x2 carosate cu boxuri configurate special pentru transportul a 21 de cărucioare cu produse Mega Image. Acestea sunt folosite pentru aprovizionarea magazinelor Mega Image din zonele limitrofe Bucureștiului și Ilfov. Renault Trucks a mai livrat alte trei camionete D 10 de 11,6 t greutate totală altor parteneri Mega Image și ele sunt folosite tot pentru București, dar și pentru orașele apropiate, având diferite capacități de transport. Caroseriile pentru mărfuri ambientale au fost proiectate de Aficar pornind de la criteriile de eficiență și siguranță a distribuției specificate de Mega Image.

Mega Image are un program permanent de reînnoire a flotei auto astfel încât să beneficieze de cele mai eficiente camioane.

Mașinile cu capacitate mai mică au fost livrate de Isuzu, Iveco și Mitsubishi, în timp ce 11 dintre cele cu capacitate de transport de 18 și chiar 21 de cărucioare au fost livrate de Renault Trucks.

Opt dintre camionetele Renault Trucks au intrat în flota GXO Logistics, care astfel este la prima colaborare cu producătorul francez de autovehicule pe piața românească.

GXO în România

Din 2007, GXO deservește branduri locale și internaționale cunoscute în România în sectoare precum food&beverage, retail și e-commerce, cu scopul de a crea oportunități pentru cele mai bune companii din lume. Firma gestionează depozitarea și distribuția în mai multe unități din țară și are o echipă formată din peste 650 de membri, care operează o suprafață totală de aproximativ 100.000 m2 și procesează peste 200.000 t de produse anual. Aceste centre oferă depozitare cu temperatură controlată, pregătirea comenzilor, co‑ambalare, gestionarea completă a retururilor, livrare last mile (disponibilă la nivel național) și livrare în 24 de ore.

Cu cele opt Renault Trucks, GXO extinde activitatea de distribuție desfășurată pentru Mega Image.

Compania are propria flotă de distribuție (parțial cu temperatură controlată) și oferă livrări de la centrele cross-dock către clienții finali.

„GXO este cel mai mare furnizor de logistică contractuală din lume focusat pe acest segment. Combinația noastră de tehnologie și expertiză permite excelența lanțului de aprovizionare pentru clienții din întreaga lume. Diferența pe care o face GXO în România este vizibilă în special în FMCG și industria de retail, unde soluția noastră logistică ajută la rezolvarea provocărilor din aceste domenii. Cererea și așteptările consumatorilor au depășit lanțul de aprovizionare cu alimente și băuturi, deoarece preocupările economice globale și instabilitatea geopolitică adăugă noi provocări. Suportul nostru în distribuție este o parte a soluției. GXO utilizează și camioane cu GNC pe rutele de distribuție din București și localitățile limitrofe, unde există o rețea suficientă de alimentare cu gaz, pentru a reduce amprenta de carbon. Pe măsură ce tehnologia pentru camioanele electrice se dezvoltă și gama crește, astfel încât să poată face față tuturor rutelor, GXO va lua în considerare și utilizarea vehiculelor electrice”, a declarat Victor Ghiurea.

Eficiență prin creșterea sarcinii utile

Camionetele Renault Trucks D intrate în flota GXO au o masă totală autorizată de 11,6 t, sarcina utilă fiind de 5.684 kg. Modelul are un ampatament de 3.800 mm, cu o consolă față de 1.325 mm și o consolă spate mai lungă, de 2.389 mm, pentru a asigura o manevrabilitate optimă la descărcarea la magazine. Cu o rază de bracare de 7.300 mm, vehiculele de distribuție Renault Trucks nu sunt însă utilizate pentru distribuția la magazinele din zonele A și B ale Bucureștiului, fiind preferate pentru periferia orașului și comunele din Ilfov. Accesul pe drumuri mai grele este asigurat de echiparea cu diferențial blocabil și comanda de ralanti accelerat în rulare.

Suspensia spate este pneumatică, iar comanda sistemului de suspensie este pe planșa de bord, la îndemâna șoferului.

Accesul în cabină se face ușor, cu două trepte, prima la 495 mm, mai ales că șoferii urcă și coboară de mai multe ori pe zi din camion, fiecare făcând în medie trei curse pe zi, la fiecare dintre ele un camion aprovizionând mai multe magazine.

Cabina de distribuție are o lățime exterioară de 2.276 mm (1.870 mm la interior), fiind confortabilă și pentru echipaj, acolo unde aplicația necesită un helper.

Camioanele sunt echipate cu motoare diesel Euro 6 care dezvoltă o putere maximă de 210 CP. Grija pentru un consum mic și emisii reduse este arătată prin configurarea vehiculului cu schimbător automatizat de viteze Optifleet cu strategie de schimbare optimizată a vitezelor pentru Fuel Eco.

Caroserii customizate în funcție de cerințele Mega Image

Toate autovehiculele folosite în distribuția Mega Image, indiferent că e vorba sau nu de temperatură controlată, au fost configurate după un proiect dezvoltat special, care a ținut cont de dimensiunile cărucioarelor folosite de Mega Image în magazine.

Astfel, caroseriile nu pot transporta europaleți eficient, fiind mai înguste: au 2.270 mm la exterior, respectiv 2.210 mm la interior. Lungimea exterioară este 5.400 mm, respectiv 5.260 mm la interior. Înălțimea interioară este 2.190 mm, la exterior are 2.300 mm, iar pereții dubei sunt construiți din panouri Ferroplast.

„De 10 ani Aficar carosează autovehiculele de distribuție pentru partenerii de transport subcontractați de Mega Image. Am dezvoltat modele cu o capacitate de 10, 15, 18, 21, 24, 27 și 30 de cărucioare. Toate aceste tipologii de caroserii sunt disponibile pentru transport de produse atât la temperatură controlată, cât și ambientală, iar agregatele frigorifice sunt dimensionate după dimensiunea cărucioarelor.

În funcție de nevoile de acces la magazine sunt folosite șasiuri Isuzu, Mitsubishi Fuso Canter, Iveco Daily, EuroCargo sau Renault Trucks D. Toate cărucioarele sunt pe role, astfel încât fiecare trebuie blocat pentru a evita deplasările necontrolate în timpul transportului”, a declarat Florian Miuță, directorul general al Aficar.

În funcție de greutatea cărucioarelor, unele ajungând la câteva sute de kilograme, trebuie făcute unele ranforsări suplimentare la șasiu sau la pereții laterali. Podeaua autoportantă cu ranforsare are o grosime de 25 mm, fiind placată cu tablă striată monobloc din aluminiu, care să poată susține greutatea cărucioarelor. Podeaua mai include o izolație din polistiren extrudat cu densitate de 40 kg/m3 și un strat de rezistență din tego de 21 mm.

Caroseriile sunt prevăzute cu uși spate tip rulou cu o grosime de 39 mm, cu izolație din poliuretan cu densitate de 65 kg/m3, pentru a eficientiza operațiunile de încărcare/descărcare, mai ales la temperatură controlată, când șoferul trebuie să deschidă ușa și să ajungă repede la produsele ce trebuie descărcate.

Unele caroserii sunt prevăzute și cu oblon ridicător de 990 kg, protecție laterală tip plintă, șine laterale în pereți pentru blocaj marfă plus două bare de blocare a mărfii și sifon de scurgere montat în podea.

Volumul util al boxului pentru 18 cărucioare este de 24,38 m3.

Preocupări pentru sustenabilitate

Mega Image este unul dintre pionierii utilizării camioanelor cu propulsii alternative în România, folosind de mai mulți ani 20 autovehicule pe gaz natural comprimat (CNG), în principal de la Iveco. GXO este unul dintre primii furnizori de servicii de distribuție care a implementat camioane CNG în flota lor. În cadrul proiectelor de sustenabilitate din 2023, compania testează pentru România panourile solare pe camioanele de distribuție, care vor reduce consumul de combustibil și emisiile de CO2. Alegerea furnizorului de servicii 3PL potrivit, cu experiența și expertiza necesare pentru gestionarea depozitelor, va contribui la reducerea costurilor, la creșterea productivității, la îmbunătățirea experienței generale pentru consumatorul final și la succesul economiei circulare. GXO a lansat recent raportul ESG 2022 pentru a actualiza progresele înregistrate în ceea ce privește inițiativele ESG și pentru a evidenția rolul esențial pe care logistica îl joacă în a ajuta clienții din întreaga lume să își îndeplinească propriile obiective ESG.

Până când vor apărea măsurile de încurajare a utilizării de autovehicule comerciale electrice, Mega Image a început să implementeze măsuri de reducere a consumului de energie mai întâi în magazine, primele rezultate fiind încurajatoare.

După instalarea de panouri fotovoltaice la centrul logistic din Popești-Leordeni urmează acoperirea cu fotovoltaice și a platformei din Ștefăneștii de Jos.

Investiții și planificare atentă pentru aprovizionarea celor aproape 1.000 de magazine

Ahold Delhaize deține în România două platforme logistice la Popești-Leordeni și Ștefăneștii de Jos, de unde aprovizionează cele aproape 500 de magazine proprii și partenere din zona Bucureștiului, astfel că și flota de distribuție de aici este cea mai dezvoltată. Pentru restul țării Mega Image are parteneriate cu diverși operatori de depozite, unii dintre ei deținători de camioane, care fac transportul produselor Mega Image de la platformele logistice în centrele de cross-docking regionale, de unde sunt distribuite către magazinele din țară. Pentru viitor, Mega Image are în plan să se extindă cu precădere în orașele de provincie, rețeaua de magazine în București fiind deja suficient de densă. Cluj-Napoca, Timișoara, Oradea și Iași sunt și ele printre orașele cu o rată mai mare de extindere a rețelei.

Pentru a putea acoperi toate cerințele de aprovizionare ale partenerilor și magazinelor proprii, Mega Image folosește un soft de planificare a transporturilor și rutelor de la Ortec. Alte inovații sunt implementate permanent în depozite și distribuție pentru a crește eficiența pickingului și controlul livrărilor.

Fondat în 1995 de familia greacă Malideros, Mega Image a fost preluat de Delhaize în 2000 și a ajuns unul dintre cele mai mari lanțuri de supermarketuri din România, cu o rețea ce cuprinde în prezent 906 magazine în București, Cluj-Napoca, Iași, Constanța, Ploiești, Brașov, Târgoviște, Timișoara, Bacău, Focșani ș.a., sub mărcile Mega Image, Shop&Go, Gusturi Românești. Mega Image face parte din Ahold Delhaize Group, retailer internațional ce operează în prezent pe trei continente.

Articole similare

Ad