Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Ponderea transportatorilor polonezi pe relația Germania-Franța crește rapid

Într-un raport al Asociației poloneze de transport și logistică (TLP) se arată că în 2022, întregul sector de transport, expediere și logistică din această țară a avut venituri de 375 de miliarde de zloți (un zlot polonez este echivalentul a aproximativ 1,12 lei). PIB-ul acestui sector reprezintă 7% din economia poloneză, iar ocuparea forței de muncă, 6,5%. În 2010-2022, industria de transport și logistică din Polonia a crescut cu o rată medie reală de 4,9% pe an (ajustată la inflație) față de media pentru întreaga economie, care este de 3,5%. Pentru comparație, comerțul a avut o rată medie de creștere de 2,1%, industria de 3,6% și construcțiile de 1,9%. Doar informațiile, serviciile IT și de afaceri s-au dezvoltat mai repede decât transportul în ceea ce privește valoarea adăugată.

Dacă ne referim strict la transportul rutier de mărfuri, acesta a ajuns în 2022 la venituri de 190 de miliarde de zloți și la 510.201 persoane angajate, cu aproape un sfert de milion mai multe decât în 2021 – cea mai mare creștere dintre toate industriile din Polonia. Dar încetinirea creșterii economice conduce la o încetinire temporară a transporturilor.

În Polonia, performanța transportului în ansamblul întregii economii a crescut de peste două ori de la aderarea țării la UE, în 2004. În 2022, pentru fiecare euro din PIB-ul polonez (calculat în prețuri constante din 2015) s-a înregistrat o performanță de transport de 0,75 tone-kilometri, de trei ori mai mult decât la momentul aderării la UE și de trei ori mai mult decât media țărilor UE din prezent. Companiile poloneze de transport au o contribuție uriașă nu numai la economia poloneză, ci și la întreaga economie europeană. La momentul aderării, ele efectuau 5% din transporturile europene, iar acum au ajuns la 20%, cu 5% mai mult decât cele germane. Operatorii din Polonia efectuează 15% din transporturile pe cele mai importante rute între țările din Europa de Vest și ponderea lor crește cel mai rapid în relația dintre cele mai mari două economii ale UE – Germania și Franța.

Articole similare

Ad