Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Principalele tendințe și provocări de pe piață, prin ochii transportatorilor polonezi

Un raport recent al Asociației poloneze de transport și logistică (TLP), din care v-am prezentat detalii și zilele trecute, face referire și la cele mai importante tendințe și provocări de pe piața transportului rutier din această țară.

În cadrul sondajului cantitativ care a constituit una dintre modalitățile de a aduna informații pentru raport, antreprenorii polonezi au fost întrebați care dintre tendințele observate pe piață sunt cele mai dinamice, iar dezvoltarea rutelor comerciale dintre Ucraina și Uniunea Europeană a primit cel mai mare scor, de 6,4 puncte, pe o scară de la 0 la 10 (unde 10 înseamnă cea mai mare rată de schimbare). Pe locul al doilea se află dezvoltarea serviciilor cu valoare adăugată ridicată, mai ales logistica contractuală (5,9). Iar pe locul al treilea se află digitalizarea și automatizarea activității șoferilor (5,9). După ele vin consolidarea pieței (5,8), dezvoltarea transportului intermodal (5,3), fragmentarea lanțurilor de aprovizionare și dezvoltarea terminalelor intermediare (5,1 puncte).

Niciunul dintre aceste fenomene nu este revoluționar, ci transformarea de pe piață este treptată. În plus, niciuna dintre tendințe nu a primit un scor mediu mai mare de 7, ceea ce arată că firmele nu simt că mediul de afaceri se schimbă rapid. Pe de altă parte, printre cele mai importante provocări, pe primul loc sunt acum riscurile macroeconomice, apărute relativ recent: salariile mari (8,05 puncte), inflația (7,99), prețurile la energie (7,89), ratele ridicate ale dobânzilor (7,72), situația economică volatilă (7,58). Iar provocările structurale, cum ar fi lipsa șoferilor (7,44) sau decarbonizarea (7,16), sunt evaluate ca fiind mai puțin importante, însă în curând probabil că importanța lor va crește din nou.

Articole similare

Ad