Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Mai mult de jumătate dintre transportatorii polonezi investesc în pregătirea personalului

Raportul realizat de Spotdata la cererea asociației poloneze de transport și logistică TLP, despre piața de transport din Polonia din 2022, arată, printre altele, că investițiile în capitalul uman sunt în creștere în rândul firmelor de profil. 52% dintre companiile chestionate declară că includ creșterea competențelor în cheltuielile de dezvoltare, față de 41% la sondajul anterior. Asta deoarece ele doresc din ce în ce mai mult să răspundă deficitului de forță de muncă de pe piață prin îmbunătățirea competențelor și productivității angajaților existenți.

45% dintre ele cred că una dintre modalitățile de a răspunde la deficitul de angajați este organizarea de cursuri interne, 38% numesc aici schimbările în organizarea activității șoferilor, 28% sunt interesate de angajarea de personal din alte țări și 27% fac creșteri salariale semnificative.

TLP consideră că aceste rezultate sunt bune, deoarece arată că firmele caută soluții în interiorul lor, nu în exterior, deci se concentrează asupra creșterii eficienței, în condițiile în care perfecționarea și schimbările organizaționale sunt, în general, mai dificil de implementat decât recrutarea de lucrători mai ieftini de pe piețe noi. Iar procentul relativ scăzut al planurilor de creștere salarială poate fi un simptom al încetinirii economice viitoare. Piața educației se adaptează și ea la nevoile companiilor, deși un pic prea lent în raport cu așteptările, în opinia TLP. În 2023 au fost instruiți mult mai mulți studenți decât în urmă cu trei ani pentru profesia de tehnician logistic. Pe de altă parte, există mult mai puține programe de formare specializate pentru șoferi și foarte puțini oameni care studiază profesia de tehnician de transport rutier, ce include competențe în domeniul conducerii, dar și planificarea transportului, păstrarea documentelor, organizarea transbordărilor etc.

Articole similare

Ad