Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Specializare pentru profesorii soferilor

Institutul de Formare Profesionala in Transporturi Rutiere (IFPTR) a organizat recent, la Sambata de Sus, judetul Brasov, la Sinaia, seminarii de siguranta rutiera dedicate pregatirii metodice a lectorilor proprii, responsabili de sustinerea cursurilor organizate in cadrul centrelor de pregatire IFPTR pentru soferii profesionisti care doresc obtinerea certificatelor profesionale sau reinnoirea acestora, eveniment la care am avut ocazia sa participam.

Seminariile de siguranta rutiera organizate pe parcursul a cate patru zile fac parte din programul anual de pregatire continua a lectorilor IFPTR din toata tara. Activitatile aferente seminariilor s-au organizat si desfasurat pe mai multe grupe de lucru, si au vizat aprofundarea metodologiei si a bunelor practici in materie de organizare si desfasurare a cursurilor si training-urilor de pregatire si perfectionare profesionala a soferilor, cu accent deosebit pe structurarea continuturilor si metode didactice de maxima eficacitate – ce pot conferi excelenta si un plus de valoare programelor de pregatire sustinute de lectorii IFPTR.
Lectorii care au participat la seminar sustin cursurile obligatorii pentru soferii profesionisti in vederea obtinerea certificatelor de pregatire profesionala CPC/CPI, iar unii dintre ei sustin inclusiv programele Profi-Training ale IFPTR la sediul companiilor de transport.

Focus pe adevaratele nevoi ale soferilor
Chiar daca aceasta nu a fost prima participare a noastra la programele de pregatire desfasurate de IFPTR, dinamica procesului de predare este surprinzatoare de fiecare data. Tocmai aceasta dinamica da sesiunilor Profi-Training eficacitate, permitand in acelasi timp personalizarea continuturilor in functie de nevoile soferilor care opteaza pentru a aplica asemenea programe de perfectionare.
Participantii la seminariile organizate la Sambata de Sus si la Sinaia au fost impartiti in grupe de lucru, iar la finalul fiecarei sesiuni consolidarea "materiei" s-a realizat prin teste asistate de calculator si aplicatii practice – ca si in cazul cursurilor pentru soferi, inclusiv pentru obtinerea certificatelor profesionale. Logistica necesara pentru aplicarea si fixarea cunostintelor acumulate, precum si pentru examinarea, evaluarea si verificarea initiala si finala a participantilor elimina factorul uman si nu lasa loc de erori, intrebarile din testele aferente fiecarei sesiuni sau tematici fiind generate automat de un soft didactic specializat.

Imbinare armonioasa intre teorie si practica
Desi se spune ca "repetitia este mama invataturii", experienta IFPTR dovedeste ca aplicatiile practice organizate in cadrul training-urilor pentru soferi reprezinta un mare atu al programelor de pregatire organizate de aceasta institutie. Tocmai acest aspect este exploatat in mod eficace in cadrul cursurilor de Profi-Training, prin care se urmareste consolidarea cunostintelor nou dobandite. O instruire completa nu se rezuma doar la expuneri teoretice.

Articole similare