Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Cushman & Wakefield Echinox: Cererea de spații noi reprezintă motorul pieței industriale. 550.000 m2 închiriați în H1 2023.

Companiile au închiriat în prima jumătate a acestui an aproape 550.000 m2 de spații logistice și industriale, peste o treime reprezentând contracte de preînchiriere, în special în proiecte care urmează să fie livrate în 2024, arată datele companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. Majoritatea tranzacțiilor semnate în această perioadă au vizat proiecte amplasate în afara Bucureștiului, cele mai relevante fiind Brașov, Timișoara, Oradea sau Arad.

Dezvoltatorii au încetinit însă ritmul, adoptând o abordare prudentă în contextul macroeconomic actual, ceea ce se așteaptă să punăpresiune pe nivelul chiriei în următoarele luni.

Activitatea de închiriere pe piața imobiliară industrială și logistică a înregistrat în perioada martie-iunie un alt trimestru puternic, fiind tranzacționați peste 215.000 m2, astfel că volumul tranzacționat în  prima jumătate a anului a crescut ușor în comparație cu H1 2022. Cererea nouă continuă să fie principalul motor al pieței, (90% din suprafața totală închiriată în al doilea trimestru 2023 și 72% din cererea din primul semestru 2023), provenind din sectoare variate de activitate, printre cele mai active fiind retail-ul, distribuția de mărfuri generale, industria componentelor auto și logistica.

„Piața rămâne efervescentă și în acest an, astfel că am putea asista până la finalul lui 2023 la un volum tranzacționat care să atingă un milion de metri pătrați. România reprezintă un hub dinamic și atractiv pentru multe companii, existente sau care doresc să se extindă în regiune pentru efiecientizarea operațiunilor logistice. În acest context, suntem optimiști cu privire la evoluția pieței atât din perspectiva cererii, cât și a dezvoltării de noi proiecte logistice și industriale”, a declarat Rodica Târcavu, Partner Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox. Cea mai mare tranzacție încheiată în al doilea trimestru este reprezentată de contractul de pre-închiriere a 47.000 m2 realizată de Intercars în cadrul proiectului VGP Park Brasov, aceasta fiind urmată de o tranzacție de 25.000 m2 reprezentând extinderea spațiului ocupat de Maersk – IB Cargo (furnizorul de servicii logistică care operează centrul regional de distribuție IKEA) în CTPark București West și de închirierea a 12.600 m2 de către EKR Elektrokontakt în cadrul proiectului Mures City Logistics.

Articole similare

Ad