Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Incep sa creasca dezvoltarile speculative

Potrivit celei mai recente analize JLL, economia tarii noastre a crescut cu 5% in primele sase luni, aceasta fiind cea mai buna performanta din Uniunea Europeana. Domeniile IT-ul si comunicatiile, cu o crestere de 13% (pana la 6,8% din PIB) si comertul, cu o crestere de 12,5% au fost motoarele cresterii economice.
In primele sase luni, inflatia a ajuns la un nivel minim record de -0,78%, in special pe fondul reducerii TVA. In august, BNR a revizuit in scadere, de la 0,6% pana la -0,4%, prognoza privind inflatia de la finalul acestui an, si de la 2,7% la 2% estimarea pentru finalul lui 2017. Iar rata somajului a fost de 6,1%, sub media Uniunii Europene. Iar vanzarile de retail s-au majorat in prima jumatate a anului cu 16,8% (aproape dublu fata de 2015) pe fondul cresterii castigurilor salariale si a apetitului pentru consum.
 

Cat priveste piata investitiilor, in Europa, volumele pentru trimestrul doi sunt comparabile cu cele din aceeasi perioada a anului trecut, dar la nivel de semestru s-a inregistrat o scadere de 5%.
In Romania, conditiile de finantare s-au imbunatatit constant in ultimele 18 luni. Bancile intra in competitie pentru tichete cu valori variind intre 10 si 50 de milioane de euro. potrivit specialistilor JLL, suntem inca departe de conditiile din alte tari din ECE, mai ales in ce priveste amortizarea, dar si costurile. Bancile pun accent pe fundamentele proiectului si pe credibilitatea celui care solicita imprumutul si au devenit mult mai sofisticate in analiza.
In ultimele sase luni, in piata industriala incep sa creasca timid dezvoltarile speculative, iar piata a fost dominate de proiecte pentru care au fost securizate contractile de pre-inchiriere. Aici stocul total a crescut la 2,3 milioane m2, din care 1,06 milioane m2 in Bucuresti. Cererea s-a ridicat la 220.000 m2, dublu fata de nivel inregistrat in 2015. Chiriile s-au mentinut stabile, cu o usoara crestere, dar variaza in functie de locatie, termenul contractual si de suprafata inchiriata.
Iar companiile din domeniul FMCG, de logistica si automotive au fost cei mai activi jucatori
Pentru urmatoarele 12 luni, specialistii JLL estimeaza ca Romania ramane atractiva pentru companiile de FMCG si logistica, cat si productie pe fondul salariilor si cresterii consumului. De asemenea, cererea va atinge niveluri record, daca economia continua sa performeze. Majoritatea cererii noi va avea ca tinta Bucurestiul, cat si orasele secundare din tara. Potrivit aceleiasi surse, dezvoltatorii existenti, dar si cei nou intrati vor construi preponderant pe baza de contracte de inchiriere. Iar proiectele care urmeaza sa fie livrate totalizeaza 257.000 m2, cu peste 100.000 m2 in Bucuresti.

Articole similare

Ad