Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție Returnare în România, solicită extinderea termenului de lansare a sistemului SGR

RetuRO a solicitat oficial o prelungire de cel puțin trei luni a termenului de punere în funcțiune a Sistemului de Garanție Returnare (SGR) printr-o cerere către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Motivul principal pentru această solicitare constă în complexitatea sistemului și necesitatea unui interval specific de timp pentru dezvoltare și testare corespunzătoare, precum și pentru a asigura o integrare mai ușoară a tuturor părților implicate.

Echipa RetuRO a înregistrat progrese semnificative, precum crearea unei echipe puternice de 40 de profesioniști în doar câteva luni, dezvoltarea unei platforme IT ușor de utilizat și înregistrarea a peste 60.000 de operatori economici în SGR.

De asemenea, RetuRO a obținut finanțare inițială de peste 85 de milioane de euro și a identificat furnizori de soluții tehnice pentru cele 17 centre. Au stabilit procese de business eficiente și un cadru IT pentru gestionarea datelor și operațiunilor financiare. În plus, au elaborat contracte detaliate și au demarat procesul de semnare cu 1.500 de producători.

Solicitarea de prelungire a termenului se datorează constrângerilor de timp inițiale, care a fost cu trei luni mai scurt decât cel propus inițial de RetuRO în dosarul de acreditare, precum și percepției publice și educației civice limitate în ceea ce privește funcționarea SGR. Obiectivele viitoare importante pentru Sistemul Garanție-Returnare includ dezvoltarea și implementarea sistemului IT, încheierea contractelor cu comercianții, îmbunătățirea infrastructurii logistice, managementul producătorilor și retailerilor și lansarea unei campanii informative pentru consumatori.

Aprobarea cererii de prelungire ar oferi RetuRO timpul necesar pentru testarea componentelor principale și va asigura o lansare sustenabilă, garantând în cele din urmă o adoptare rapidă a SGR în rândul a peste 19 milioane de români.

„Viziunea ambițioasă a RetuRO pentru o Românie mai verde alimentează determinarea noastră de a implementa cel mai mare sistem integrat de garanție returnare din lume, deosebit datorită complexității sale ridicate. Drumul nostru a fost marcat de progrese remarcabile, dar, acum, ne aflăm într-un moment critic.

După o evaluare extensivă și detaliată a ceea ce mai trebuie făcut pentru a avea un sistem funcțional și a complexelor provocări întâlnite, suntem siguri că o lansare prematură ar putea pune în pericol încrederea consumatorilor, producătorilor și comercianților, subminând sistemul de la început.

Recunoaștem că aceste etape incipiente sunt extrem de dificile, dar credem că acești pași concreți pe care îi facem acum vor deschide calea pentru o implementare mai ușoară și eficientă în fazele următoare. Perioada optimă pentru implementare, bazată pe experiențele reușite ale altor țări, este de 18 luni, o durată pe care acționarii noștri au solicitat-o în mod informat în cererea noastră de acreditare. Dar, pentru că licența de proiect a fost acordată abia în august 2022, am avut o întârziere de trei luni. În plus, faptul că eu, ca prim membru al echipei noastre, am început activitatea în noiembrie 2022, a redus perioada de implementare completă la 12 luni.

În ciuda complexității și provocărilor cu care ne confruntăm, angajamentul nostru de pregătire a României pentru un viitor în care fiecare dintre noi să protejeze comunitatea în care trăiește rămâne neclintit. Dar nu putem face acest lucru singuri; implicarea tuturor este crucială pentru a asigura o funcționare eficientă a Sistemului Garanție Returnare pe termen lung.

Cererea noastră de prelungire a termenului nu este doar o decizie pragmatică, ci și o dovadă a angajamentului nostru puternic pentru încredere, calitate și beneficii pe termen lung. Împreună, vom modela o Românie verde și sustenabilă, lăsând moștenire o sursă de inspirație și un model de schimbare în bine.”,

a declarat Gemma Webb, CEO & Președinte al Directoratului RetuRO Sistem Garanție Returnare SA.

Articole similare

Ad