Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Suveranitatea digitală: Actul legislativ privind cipurile europene intră în vigoare pentru a asigura reziliența lanțului de aprovizionare

Comisia Europeană a anunțat intrarea în vigoare a Actului legislativ privind cipurile, un concept care vizează garantarea securității aprovizionării UE cu echipamente, intensificării rezilienței și exercitării rolului de conducere la nivel tehnologic în domeniul semiconductorilor și aplicațiilor esențiale pentru tehnologia modernă.

Actul legislativ privind cipurile europene permite oricărei părți interesate să raporteze perturbările lanțului de aprovizionare cu semiconductori, ceea ce contribuie la monitorizarea și gestionarea mai eficientă a situațiilor de criză legate de semiconductori.

De asemenea, a devenit operațional și regulamentul privind întreprinderea comună Chips, care facilitează punerea în aplicare a părții principale a inițiativei „Chips for Europe”. În plus, s-a înființat oficial Consiliul european pentru semiconductori, care va juca un rol-cheie în coordonarea eforturilor între Comisie, statele membre și alte părți interesate în acest domeniu.

În ceea ce privește industria, cel de-al doilea pilon al acestei inițiative va permite industriei să solicite ca anumite instalații planificate să obțină statutul de „unitate de producție integrată” sau de „turnătorie deschisă a UE”. Acest statut simplifică cererile administrative și acordarea de autorizații pentru aceste instalații, dar impune și criterii stricte pentru a asigura că acestea contribuie la obiectivele UE și pot furniza cipuri în perioade de criză.

Într-un context mai larg, aceste măsuri au fost dezvoltate în urma unui proces care a început în 2022, când Comisia Europeană a inițiat un sondaj pentru a înțelege mai bine cererea de cipuri și impactul penuriei de cipuri asupra industriei europene. După negocieri și acorduri politice, aceste măsuri au fost adoptate pentru a ajuta Europa să devină mai independentă și să își atingă obiectivele în ceea ce privește digitalizarea, ecologia și incluziunea până în 2030.

Articole similare

Ad