Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Încrederea mediului privat din China rămâne destul de scăzută

Upply estimează că industria producătoare chineză orientată spre export va fi afectată de cererea externă slabă și în lunile care au rămas din 2023 (The impact of China’s uneven recovery on trade with the EU (upply.com)). Previziunile Băncii Centrale Europene indică o creștere anuală a importurilor din zona euro de 1,4% pentru anul acesta comparativ cu 2022, iar SUA se decuplează tot mai mult de China, reducându-și ponderea importurilor din această țară de la 16% în ianuarie-mai 2022 la 13% în perioada similară din 2023.

Încrederea sectorului privat din China rămâne destul de slabă, Consiliul Național pentru Dezvoltare și Reformă din China (CNDR) vorbind despre o rată redusă de creștere a investițiilor private și o pondere mică în totalul investițiilor. De exemplu, investițiile private de pe piața imobiliară – un pilon important al creșterii economice chineze – au scăzut cu -0,2% în primele șase luni din 2023. Guvernul a emis în iulie un set de politici pentru a stimula întreprinderile private și a restabili piața imobiliară, dar rămâne de văzut în ce măsură acesta le va restabili încrederea.

Consumul intern din China este și el sub presiune, având în vedere faptul că sectorul privat, care oferă 80% din locurile de muncă din țară, este mai precaut față de riscuri. Mai ales în rândul tinerilor de până la 24 de ani rata șomajului a atins în iunie un nivel record de 21%, iar incertitudinea veniturilor viitoare și creșterea nivelului datoriei gospodăriilor au condus la cheltuieli mai prudente. Oricum din 2018 încoace creșterea consumului chinez a rămas constant în urma creșterii veniturilor, cu excepția lui 2021, anul de după primul val al pandemiei, ceea ce diferențiază această țară de economiile bazate mai mult pe consum, cum ar fi SUA, unde comerțul cu amănuntul și-a revenit rapid după pandemie.

Articole similare

Ad