Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Costurile cu taxele de drum din Germania cresc cu încă 81%, după cei 93% de la 1.01.2023

Federația germană a operatorilor de transport și logistică DSLV a comandat un studiu din care rezultă că de la 1 decembrie 2023, de când se vor aplica noile valori ale taxei de drum din Germania, costurile cu taxele de drum ale firmelor care fac logistică de mărfuri generale în această țară vor crește cu o medie de 81%. Asta după ce la creșterea anterioară a taxei, de la 1 ianuarie 2023, taxele de drum au crescut cu o medie de 93%. Iar în sezonul de vârf de la final de an costurile cu taxele de drum pot crește și cu 100% – procentele sunt diferite în funcție de locația depozitelor, de proporția de drumuri cu taxe din totalul kilometrilor și de greutatea totală a vehiculelor.

În prezent transportatorii folosesc camioane Euro 6 de ultimă generație pentru transporturi consolidate pe distanțe lungi între centrele de distribuție a mărfurilor și depozite. Iar DSLV este de părere că trecerea rapidă la vehicule cu emisii zero în transportul pe distanțe lungi este mai urgentă ca niciodată, dar încă iluzorie, având în vedere creșterea costurilor, lipsa stațiilor de încărcare și a spațiului necesar amplasării acestora și reducerea bugetului pentru subvenții, care scade sprijinul acordat firmelor mijlocii în achiziția de vehicule fără emisii, de 3-5 ori mai scumpe decât cele diesel.

În ceea ce privește distanțele mai mici, transportul local este predestinat electromobilității, este de părere DSLV, dar nici aici nu există schimbări rapide din cauza extinderii lente a rețelelor electrice de încărcare pe rutele către centrele și depozitele de distribuție a mărfurilor generale și din cauza programului nerealist de subvenționare, care fac ca multe firme să nu depășească nici măcar pentru distribuție o fază pilot de folosire a vehiculelor electrice. Și astfel vor avea costuri mai mari cu taxele de drum aplicabile pentru vehiculele diesel.

Din decembrie, 42% din costurile totale ale unui transport de mărfuri generale pe distanțe medii vor fi reprezentate de transportul regional de distribuție. Iar din cauza modificării parametrului de evaluare din legea privind taxa rutieră de la „greutatea brută maximă admisă“ la „greutatea brută tehnic admisibilă“, cercul vehiculelor de transport local supuse taxei rutiere va deveni și mai mare de la 1 decembrie 2023: cele încadrate anterior la 11,99 t vor trece în clasa superioară.

Următoarea creștere a costurilor a fost deja decisă și va avea loc de la 1 iulie 2024, când vor începe să plătească taxă de drum și cele mai mici utilitare, de peste 3,5 t, și când creșterea taxelor de drum, estimată de la 1 decembrie 2023 la 81%, va ajunge la 88%.

La analiza DSLV au participat 12 rețele de logistică a mărfurilor generale cu 42 de locații de depozitare în toate regiunile Germaniei. Firma de consultanță FORLOGIC a evaluat datele de la 2.160 de vehicule și profiluri de rute, precum și 230.000 de transporturi, pentru a oferi transparență cu privire la structurile și nivelurile costurilor operaționale.

Dar în afară de costurile cu taxele de drum și cele cu personalul, materialul rulant și energia sunt în continuă creștere, astfel că DSLV va relua studiu în primăvara lui 2024, pentru a vedea evoluția costurilor (încă fără taxele noi de drum) din al doilea semestru al lui 2023.

Articole similare

Ad