Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

OMV Petrom achiziționează cea mai mare rețea de stații de încărcare pentru vehicule electrice din România și 50% din acțiunile Electrocentrale Borzești de energie eoliană

  • Foto: OMV Petrom

OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, a anunțat că urmează să cumpere un pachet de 50% din acțiunile Electrocentrale Borzești de la RNV Infrastructure. În plus, compania va prelua integral proprietarul celei mai mari rețele de încărcare pentru vehicule electrice din România, Renovatio Asset Management, care au peste 400 de puncte de încărcare din țară și perspective de creștere la circa 650 până în 2026.

În prezent, RNV Infrastructure deține mai multe proiecte din surse regenerabile, având o capacitate de aproape 1 GW, din care 950 MW eolian și 50 MW fotovoltaic. În parteneriat cu RNV Infrastructure, proiectele vor urma a fi dezvoltate, construite și operate.

Prin achiziționarea a 50% din cel mai mare portofoliu de proiecte eoliene din România, OMV Petrom își va completa portofoliul existent de proiecte fotovoltaice de 1 GW, urmând ca parcul fotovoltaic și cele patru parcuri eoliene să fie dezvoltate în zona de nord-est a României. Potrivit estimărilor actuale, parcul fotovoltaic va furniza energie electrică sistemului energetic național începând cu anul viitor, în timp ce parcurile eoliene vor începe producția treptat între 2025-2027. Proiectelor li s-a acordat deja acces la rețeaua națională de transport a energiei electrice.

De asemenea, OMV Petrom alături de Renovatio planifică investiții de aproximativ 1,3 miliarde de euro, inclusiv finanțare bancară, în surse regenerabile în România, până în 2027. Contribuția OMV Petrom pentru cumpărarea și construcția acestor proiecte, fiind estimată până la 350 milioane de euro. După îndeplinirea anumitor condiții, finalizarea tranzacțiilor este preconizată a avea loc în prima parte a lui 2024.

Mai mult, odată cu achiziționarea a 100% din acțiunile Renovatio Asset Management, OMV Petrom devine cel mai mare jucător în domeniul mobilității electrice din România, adăugând peste 400 de puncte de încărcare noi în rețeaua existentă. La finalul anului trecut, rețeaua regionala OMV Petrom număra circa 270 de puncte de încărcare instalate, inclusiv prin parteneriate. Dezvoltarea rețelei de mobilitate electrică se adaugă eforturilor companiei de a contribui la decarbonarea transportului în România și în regiune.

„Ne bucură parteneriatul cu Renovatio. Cu aceste tranzacții progresăm semnificativ spre construirea unui portofoliu puternic și diversificat de proiecte regenerabile. Ambiția noastră este să ne menținem poziția de lider în domeniul energiei în sud-estul Europei, transformând în același timp afacerea pentru un viitor cu emisii reduse de carbon.”,

a declarat Christina Verchere, Director General OMV Petrom.

„Încă de la începuturile sale, Renovatio a țintit către un viitor mai curat și resurse utilizate eficient. Suntem încântați de intrarea în parteneriat cu OMV Petrom pentru a construi aproximativ 1 GW în proiecte care vor livra energie verde în Romania și pentru a continua dezvoltarea sustenabilă a serviciilor de mobilitate electrică. Suntem încrezători că împreună, prin combinarea punctelor forte și valorilor noastre, vom contribui la atingerea obiectivelor Pactului Verde European, precum și a unui mediu mai sănătos pentru industrie și comunitate.”,

a precizat Aurel Arion, Director General Renovatio.

Articole similare

Ad