Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Situația din Canalul Suez rămâne incertă, dar are impact moderat asupra transportului

Transportul maritim în Marea Roșie și Canalul Suez rămâne incert, atrage atenția Transport Intelligence (Ti), dar impactul crizei din regiune asupra pieței containerelor până la sfârșitul lui 2023 pare să fi fost moderat.

După ce mai multe linii de transport maritim și-au suspendat operațiunile în zonă, Maersk intenționează să reia unele servicii prin Canalul Suez, fiind influențat, se pare, de prezența navelor mai multor state. Cea mai recentă notă consultativă a companiei pare să sugereze că serviciile programate pentru a doua parte a lui ianuarie și pentru februarie vor fi direcționate prin Canalul Suez, în timp ce serviciile de la începutul lui ianuarie sunt încă deviate prin Cape. În schimb, Hapag Lloyd a anunțat că va continua să-și devieze navele în jurul Canalului Suez din motive de securitate și că va analiza din nou situația în curând.

Între timp, lansările de rachete de pe coasta Yemenului continuă, cu interceptări suplimentare de către navele de război occidentale atât de drone, cât și de rachete balistice în perioada premergătoare Anului Nou, iar analiștii Ti sunt de părere că se amplifică o confruntare între Iran și dușmanii săi din Occident și din regiune.

Impactul acestor tensiuni asupra pieței de transport de containere pare să fi fost moderat până în prezent, cifrele publicate de marketplace-ul Freightos indicând că tarifele pe ruta Asia-Europa de Nord au crescut cu 11%, până la 1.621 de dolari/unitatea echivalentă unui container de 40′ și că tarifele Asia-Marea Mediterană au fost cu 5% mai mari, de 2.525 de dolari pentru aceeași unitate în săptămâna de dinainte de 28 decembrie. Aceste creșteri de tarife nu sunt efectul crizei din apropierea Canalului Suez, mai comentează Ti, ci mai ales al faptului că liniile de transport maritim caută oricum să mărească prețurile. Dar rămâne de văzut care va fi dinamica în ianuarie și în ce măsură ele vor reuși să folosească situația din regiune pentru a obține de la clienți tarife mai bune.

Articole similare

Ad