Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Războiul economic și politic dintre China și Statele Unite, o constantă în anii următori

Așa cum v-am informat deja, Upply propune într-o analiză recentă a pieței de transport maritim (Our three scenarios for the container shipping sector in 2024 (upply.com)) trei scenarii pentru 2024: unul dintre ele pornește de la situația în care nu vor mai fi folosite canalele Suez și Panama, al doilea vizează revenirea transportatorilor la disciplina reală specifică acestei industrii, iar al treilea ia în calcul eventualitatea unei conflagrații geopolitice majore.

Asta deoarece pe 24 februarie 2024 se împlinesc doi an de când Rusia a invadat Ucraina, la final de 2023 a reînceput conflictul israeliano-palestinian în urma atacului terorist al Hamas asupra Israelului și a răspunsului militar violent al Israelului, și se pregătește un alt conflict major, deoarece China încearcă să ia înapoi Taiwanul și nu se știe cum vor reacționa SUA și NATO dacă va avea loc o invazie.

Un astfel de conflict ar implica schimbări majore ale rutelor pentru industria navală și, probabil, embargouri care ar opri creșterea comerțului. În cel mai bun caz, am vedea creșteri ale tarifelor de transport de marfă și în cel mai rău caz s-ar produce perturbări majore ale traficului. Economiile occidentale rămân dependente de China, în ciuda eforturilor Statelor Unite de a se decupla și a eforturilor europene de a-și reduce riscurile din relațiile comerciale cu Asia. Deficitul comercial al UE cu China s-a dublat în ultimii doi ani și cel al SUA a fost în 2023 cel mai mic din ultimul deceniu, dar a început să crească iar spre finalul anului.

Deși China și Statele Unite nu se confruntă deschis din punct de vedere militar, este clar că războiul economic și politic dintre ele va fi o constantă geopolitică în anii următori. În analiza sa asupra unui discurs ținut recent de secretarul american al comerțului, Gina Raimondo, revista geopolitică săptămânală Le Grand Continent a susținut că perspectiva unei destinderi între cele două țări devine din ce în ce mai îndepărtată. Pare clar că, de acum înainte, pentru SUA, securitatea națională și securitatea economică sunt legate indisolubil. După cum a spus Gina Raimondo „prosperitatea economică și oportunitatea contează la fel de mult ca puterea militară pentru a ne proteja securitatea națională și a ne susține locul în lume“. Accesul la noile tehnologii este una dintre problemele aflate în joc, potrivit Ginei Raimondo, care a arătat că tehnologia este interconectată cu apărarea națională și că SUA trebuie să investească ofensiv în capacitatea semiconductorilor și să acționeze defensiv pentru a refuza accesul Chinei la tehnologia sa în domeniu.

2024 nu va fi, probabil, așa cum concluzionează analiștii Upply, un an de conflict direct, dar este clar că avem două sisteme politice și economice angajate într-o confruntare pe termen lung.

Articole similare

Ad