Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Caravana Reciclării Creative își continuă călătoria în 2024, în alte 8 județe din România

800 de profesori din 160 de unități de învățământ vor beneficia în 2024 de un program educațional complex, susținut de Oscar Downstream și Asociația PlaYouth, cu focus pe grija față de mediu, principiile de bază ale economiei circulare și stimularea creativității.

Profesorii din învățământul preuniversitar, învățători și educatori din județele Arad, Bihor, Bistrița Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Timiș se pot înscrie până pe 30 ianuarie 2024, pentru a participa la editia a-II-a a Caravanei.

Reciclarea nu înseamnă doar separarea gunoiului în coșuri diferite, ci poate fi, de asemenea, un proces creativ și inovator. Nu este vorba doar despre reducerea deșeurilor, este vorba despre îmbrățișarea creativității și identificarea unei a doua șanse obiectelor care ar fi putut fi trecute cu vederea. Acesta este focusul proiectului „Caravana Reciclării Creative”. Abordarea creativă a reciclării subliniază importanța încorporării durabilității și a conștiinței ecologice în fiecare aspect al vieții noastre. Prin refolosirea materialelor care, altfel, ar ajunge în gropile de gunoi, putem da viață unor lucruri uimitoare, care nu numai că arată frumos, ci și contribuie la un viitor mai bun.

Tema principală a proiectului este ca fiecare echipă participantă, formată din câte 5 profesori, alături de grupe de elevi, să realizeze în unitățile lor școlare 5 zone de reciclare și recreere: colectare selectivă, lectură, păsări fericite, zona verde și reciclare creativă.

”Ne dorim ca echipele participante să descopere și să transmită mai departe informații despre sustenabilitate, consum rațional și colectare selectivă, prin activități experiențiale și exerciții practice care să inspire persoanele să devină mai conștiente de impactul lor asupra mediului și a ecosistemului și de ce nu, să promoveze și să transforme cunoștințele dobândite într-un hobby plăcut și benefic atât pentru ei, cât și pentru mediul înconjurător”, a declarat Cimpoeșu Andreea, managerul acestui proiect.

Cadrele didactice vor participa în februarie la maratoane de 1 zi, în cadrul a opt întâlniri live, câte una pentru fiecare județ, cu ateliere în care vor primi toate informațiile necesare pentru a realiza acest proiect până la jumătatea lui mai. Sunt incluse și sesiuni de lucru în care profesorii participanți vor concepe primele planuri, pe care le vor aborda alături de echipele lor în derularea activităților.

Implementarea în cele 20 de unități de învățământ, din fiecare județ, se va face până pe 15 mai și se va închide în urma jurizării și desemnării câștigătorilor, pe data de 28 iunie 2024. 32 din cele 160 de instituții de învățământ vor fi premiate. Pentru fiecare județ se acordă:

  • Premiul I: o tabără la munte pentru profesorii participanți din școală, 4 zile (3 nopți);
  • Premiul II: o imprimantă pentru școală;
  • Premiul III: kit-uri cu rechizite BIC;
  • Mențiune: acces la o conferință și trei workshop-uri online organizate de PlaYouth.

Prima ediție a Caravanei s-a desfășurat în 2023 în 4 județe: Giurgiu, Călărași, Brașov și Sibiu, și a implicat peste 400 de profesori, învățători și educatori, alături de elevii lor din 84 de unități de învățământ.

Articole similare

Ad