Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

CSR: România este „fruntașă” la accidente rutiere în Uniunea Europeană

Coaliția pentru Siguranța Rutieră (CSR) a evidențiat recent tragediile produse pe șoselele din România în 2023. Datele Inspectoratului General al Poliției Române arată că anul trecut au avut loc 53.961 de infracțiuni legate de siguranța circulației, cu aproximativ 4.500 de accidente rutiere grave. Acestea au dus la 1.545 de decese și 3.535 de răni grave. Împreună cu incidentele gestionate prin „Constatarea amiabilă de accident”, numărul total de accidente rutiere se ridică la aproximativ 400.000 pe an, plasând România într-o preocupantă poziție de „Țara accidentului la minut”.

România se află în fruntea accidentelor rutiere în Uniunea Europeană, înregistrând o rată medie de 6,6% la nivelul întregului parc auto, cu mult peste Ungaria (2,8%), Cehia (2,8%) și Slovenia (2,6%). Această situație afectează nu doar miile de familii implicate, ci și sectorul de transport, unde frecvența accidentelor este de trei ori mai mare decât media generală, atingând 19%. Pentru a aborda această problemă, este esențială o evaluare a comportamentului fiecărui participant la trafic, nu doar a sistemelor implementate în comparație cu alte țări europene.

Pe lângă tragediile umane, rata foarte mare a accidentelor rutiere devine un factor important în influențarea prețurilor polițelor RCA. Astfel, în căutarea unor soluții pentru sistemul RCA, trebuie avute în vedere în primul rând cauzele care au dus la situația actuală, așa cum numărul ridicat al accidentelor rutiere și al deceselor asociate.

În acest context, Coaliția pentru Siguranță Rutieră, compusă din peste 35 de organizații și experți, și-au propus să reducă frecvența și severitatea accidentelor rutiere în România prin stabilirea unui set cuprinzător de măsuri, menite să îmbunătățească creșterea siguranței rutiere. Noile măsuri au fost deja elaborate în Carta Albă a Siguranței Rutiere, recent lansată, și propune trei direcții principale de acțiune, precum politici publice pentru îmbunătățirea legislației, campanii de educație și informare, așa cum și proiecte concrete pentru creșterea gradului de siguranță rutieră. Printre măsurile imediate inițiate de experți în cadrul CSR care vizează siguranța în trafic, se numără:

• Săptămâna Siguranței Rutiere – care va avea loc între 15 și 21 mai, ca în fiecare an – fundamentată pe necesitatea de a educa populația în spiritul unei responsabilități colective pentru a diminua nivelul accidentelor rutiere

• dotarea Poliției Rutiere cu vehicule neinscripționate, conform modelului de bune practici în UE

• impunerea unui sistem automat de camere video, inclusiv în zonele urbane, care să fie însoțite de amenzi automate

Coaliția consideră esențială o colaborare extinsă cu toate părțile interesate pentru a diminua accidentele rutiere și consecințele asupra victimelor pe termen lung. De asemenea, accentuează importanța unei abordări sustenabile, examinând cauzele profunde ale evoluțiilor din zona RCA, în detrimentul unei soluții temporare, concentrată pe efecte.

Coaliția va dezvolta în acest an proiecte legislative și va facilita discuții pentru transformarea șoselelor românești în medii mai sigure, promovând colaborarea dintre sectorul public și privat. Mai multe informații despre CSR și proiectele Coaliției pot fi găsite pe www.pentrusigurantarutiera.ro.

Articole similare

Ad