Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Norvegia va urmări vitezomanii cu noi camere video

Poliția rutieră norvegiană (UP) și districtele de poliție vor începe să folosească un aparat de măsurare cu laser complet nou pentru a opri șoferii care depășesc viteza legală.

Noul echipament din cutia de instrumente a poliției pentru măsurarea infractorilor de viteză se numește LaserCam 4. În total, au fost achiziționate 200 de noi vitezometre și vor fi distribuite între patrulele UP și districtele de poliție.

Printre altele, noul vitezometru cu laser are o cameră care arată zona vizată, permițând asigurarea calității măsurătorilor. De asemenea, camera face posibilă documentarea măsurătorilor cu o fotografie sau un videoclip. Algoritmul utilizat în instrument oferă rezultate precise. “Funcția video este foarte importantă în ceea ce privește siguranța juridică. Camera documentează situația de măsurare și exclude măsurătorile de tip “sweep”. Poliția poate prezenta măsurarea documentată în orice procedură legală, pe lângă explicația persoanei de serviciu”, explică Knut Smedsrud, membru al Consiliului ROADPOL și șef UP.

Raza de acțiune a noului laser este semnificativ mai bună decât cea a echipamentelor anterioare. Acesta are o distanță maximă de măsurare de până la 2,4 km. În urma testelor, poliția a ales să stabilească distanța de măsurare între 30 și 500 m pentru a asigura fiabilitatea și precizia. “Faptul de a putea măsura distanțe mai scurte oferă o capacitate sporită în zonele dens populate și pe traseele școlare”, spune Smedsrud.

Potrivit poliției norvegiene, noul laser a fost supus unor teste amănunțite înainte de a înlocui actualele contoare laser. Acest lucru este important pentru a asigura o performanță optimă în toate condițiile diferite, cum ar fi împrejurimile întunecate și distanțele diferite.

Potrivit UP, anual ar putea fi salvate 24 de vieți în trafic și cu 85 mai puține persoane grav rănite dacă toată lumea ar respecta limita de viteză “Una dintre sarcinile principale ale UP este de a efectua controale de viteză pentru a preveni accidentele grave de circulație. Este important ca echipamentele pe care le folosim să fie actualizate din punct de vedere tehnologic. Laserul de astăzi este scos din uz, deoarece furnizorul actual nu mai efectuează reparații și service pentru acestea“, spune Smedsrud. Amenzile pentru depășirea vitezei au fost ajustate crescător de la 1 februarie. Cea mai mare amendă pentru depășirea cu 36 – 40 km pe oră a limitei de viteză în zonele de 90, 100 sau 110 a fost de la 15.100 de coroane (1.336 de euro) la 15.850 de coroane (1.403 euro). Sancțiunea pentru vorbit la un telefon mobil portabil a trecut de la o sumă de patru cifre la 902 EUR în prezent.

sursa foto: POLITIET.NO

Articole similare

Ad