Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Dezbaterea privind decarbonizarea transportului rutier este dusă la Națiunile Unite

Decarbonizarea eficientă a transportului rutier a fost în centrul atenției în ziua de lansare a Comitetului pentru transporturi interioare al Organizației Națiunilor Unite de la Geneva.

În cadrul celei de-a 86-a ediții a Comitetului pentru transporturi interioare al Organizației Națiunilor Unite, Umberto de Pretto, secretarul general al IRU, a moderat un grup de discuții la nivel ministerial la nivel înalt privind modalitățile de accelerare a decarbonizării transportului rutier, inclusiv măsurile de eficiență disponibile și cerințele de infrastructură.

Umberto de Pretto a deschis discuția subliniind că “industria transporturilor rutiere s-a angajat să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2050. Pactul verde al IRU oferă o cale pragmatică și realistă de decarbonizare pentru a se asigura că industria noastră poate continua să răspundă cererii de transport în creștere. Dar trebuie să trecem de la ambiție la acțiune. Cu o coordonare globală și cu parteneriate public-privat veritabile, putem reuși.”

Guvernele trebuie să asigure condiții favorabile care să permită operatorilor de transport să obțină câștiguri imediate în materie de eficiență, reducând astfel emisiile de CO₂, precum și să investească în tehnologii de combustibili alternativi pe termen lung.

Participanții au fost de acord că decarbonizarea necesită o abordare holistică care să nu lase pe nimeni în urmă și care să includă dezvoltarea economică, echitatea socială și protecția mediului. Aceștia au subliniat, de asemenea, rolul-cheie al Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite în armonizarea, coordonarea și integrarea abordărilor la nivel regional și global.

Au avut loc o serie de discuții bilaterale la nivel înalt cu organizații internaționale și delegații naționale, inclusiv cu Arabia Saudită și Turciei privind TIR și facilitarea transporturilor, precum și cu Azerbaidjan și cu organismul ONU pentru schimbări climatice privind activitatea pregătitoare înaintea COP 29.

Comitetul pentru transporturi interioare este platforma ONU pentru transporturi interioare, însărcinată să contribuie la abordarea eficientă a nevoilor globale și regionale în domeniul transporturilor interioare.

sursa foto: IRU

Articole similare

Ad