Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Guvernul Ungariei vrea să accelereze traficul prin frontiere – deocamdată cu Serbia

Asociația transportatorilor maghiar MKFE informează că pe 4 martie a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 1039/2024 pentru înființarea de noi puncte de trecere, la Röszke și Tompa, și pentru extinderea punctului de trecere Hercegszántó, de la frontieră ungaro-sârbă, pentru a se ocupa de vehiculele care transportă mărfuri periculoase. Pe lângă elementele de infrastructură, HG abordează și problema forței de muncă de la noile puncte și nevoile de dezvoltare informatică.

În plus, un pachet guvernamental adoptat în Ungaria în 2023 include prevederi referitoare la îmbunătățirea trecerii frontierelor rutiere externe și externe Schengen și pentru a confirma acest lucru o Hotărâre de Guvern pentru îmbunătățirea competitivității operatorilor de transport, publicată pe 22 februarie 2024, a inclus accelerarea traficului de frontieră, cu termen limită la sfârșitul anului. Iar decizia din 4 martie 2024 se concentrează deja în mod specific pe reducerea timpului de așteptare la frontiera sârbo-ungare. În plus, accelerarea traficului de frontieră între cele două țări s-a aflat și pe agenda ședinței guvernului sârbo-ungar din 19 iunie 2023, fiind menționată în mod specific modernizarea punctului de trecere Röszke.

MKFE a avut mereu în atenție în ultimii ani problema trecerii frontierelor și la solicitarea sa Ministerul Dezvoltării Economice și Ministerul de Interne s-au ocupat și de granițele cu Ucraina și România, nu numai cu Serbia. Potrivit ultimelor informații, în cazul frontierei ucrainene, la nivel guvernamental a fost luată decizia de a deschide punctul de trecere Beregsurány pentru camioanele de peste 7,5 t care intră goale în Ungaria, iar măsurile necesare sunt în curs de implementare. În ceea ce privește punctul de trecere Záhony, o schimbare importantă este introducerea sistemului de rezervări pe partea ucraineană, dar pe partea maghiară au fost luate decizii privind dezvoltarea infrastructurii și declararea investiției ca fiind de importanță majoră din punct de vedere al economiei naționale.

MKFE amintește că România urmează să devină membră Schengen în ceea ce privește traficul aerian și maritim împreună cu Bulgaria începând cu 31 martie 2024 și că Ungaria și-a exprimat sprijinul în ceea ce privește aderarea și la spațiul terestru. Extinderea Schengen este considerată unul dintre cele mai importante obiective ale președinției ungare a Consiliului Europei, care urmează să aibă loc în a doua jumătate a lui 2024.

Articole similare

Ad