Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

BEI raportează finanțări record pentru economia României, cu ocazia vizitei la București a Președintei Calviño

Președinta Grupului Băncii Europene de Investiții (BEI), Nadia Calviño, s-a întâlnit azi cu conducerea politică a României pentru a discuta despre prioritățile de finanțare viitoare și despre obiectivele de investiții care să stimuleze dezvoltarea. România s-a aflat printre principalii beneficiari ai sprijinului Grupului BEI în 2023, raportat la dimensiunea economiei sale. Astfel, anul trecut angajamentele financiare au atins o valoare record de 4,1 miliarde EUR, ceea ce reprezintă aproximativ 1,3 % din Produsul Intern Brut al României.

Întâlnirile de la București au loc după două luni de discuții intense între Președinta Grupului BEI și acționarii Băncii și celelalte părți interesate, timp în care președinta Calviño a vizitat mai multe capitale și a făcut schimb de opinii cu șefi de guverne și cu miniștri. Discuțiile se concentrează pe cele opt priorități strategice subliniate de președintă în întâlnirea ei cu miniștrii de finanțe din UE, care a avut loc la Ghent, în Belgia, și în cadrul unei sesiuni plenare a Parlamentului European la Strasbourg.

„Rămânem pe deplin angajați să ne mobilizăm resursele acolo unde este cea mai mare nevoie de ele, sprijinind dezvoltarea țării și abordând prioritățile-cheie”, a declarat președinta Calviño. „București este o oprire importantă în vizitele mele din toate capitalele europene, pentru a mă întâlni și a colabora cu acționarii noștri, guvernele Uniunii Europene. Mă bucur să pot face schimb de opinii și cu partenerii din Guvernul României, cu Președintele, Prim-Ministrul și ministrul finanțelor. 2023 a fost un an record pentru finanțarea Grupului BEI acordată proiectelor României, proiecte care aduc beneficii concrete pentru întreprinderi și gospodării – și am agreat să adâncim încă și mai mult cooperarea noastră.”

Președinta Calviño s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis, cu prim-ministrul Ion-Marcel Ciolacu și cu ministrul finanțelor Marcel-Ioan Boloș, pentru a discuta modalitățile în care Grupul BEI poate sprijini în continuare țara prin investiții strategice. Atât prim-ministrul Ciolacu, cât și ministrul Boloș sunt de acord că Grupul BEI și Guvernul României pot colabora și mai strâns, în special pentru priorități precum infrastructura, locurile de muncă și competențele, sănătatea și tranziția verde, care asigură competitivitatea și reziliența economică în Europa. Totodată, Președintele Iohannis și președinta Calviño au discutat despre sprijinul Grupului BEI pentru economia românească, precum și despre prioritățile politice mai ample ale UE, inclusiv finanțarea pentru Ucraina.

Ministrul român al finanțelor, Marcel-Ioan Boloș, a declarat: „România va continua să-și consolideze parteneriatul cu Grupul Băncii Europene de Investiții pentru implementarea reformelor și investițiilor majore, susținând proiecte strategice în agricultură, infrastructură, educație și sănătate. Ne bazăm pe BEI pentru diversificarea produselor financiare și pentru implicarea în finanțarea sectorului privat. Prin colaborarea continuă, ne propunem să promovăm inovarea și să contribuim la securitatea energetică și la tranziția către o economie durabilă și rezilientă. Apreciem rolul major al BEI în domeniul securității energetice și în domeniile strategice pentru autonomia UE, în special în contextul geopolitic actual.”

Activitatea Grupului BEI în România

În total, BEI a angajat finanțări de peste 19 miliarde EUR pentru 193 de proiecte din România de la începutul operațiunilor sale în țară, în 1991. Rezultatele de anul trecut includ acorduri în valoare de peste 2 miliarde EUR pentru facilitarea accesului la finanțare pentru IMM-urile și întreprinderile cu capitalizare medie din România, inclusiv din agricultură, peste 1 miliard EUR pentru energie durabilă și resurse naturale sustenabile și peste 1 miliard EUR pentru orașe și regiuni durabile.

La fel ca peste tot în Europa și în lume, BEI sprijină o tranziție rapidă și justă de la combustibilii fosili. Acest lucru este necesar pentru a asigura independența energetică a Europei. De la finanțarea panourilor solare pe acoperișurile clădirilor industriale, până la instalarea stațiilor de încărcare a vehiculelor electrice și a noilor capacități eoliene și solare, Grupul BEI se asigură că România va fi lider în tranziția verde.

Generarea de energie nucleară sigură și curată este o componentă esențială a strategiei Europei de a-și atinge obiectivele climatice și de a elimina dependența sa de combustibilii fosili. De aceea, BEI a anunțat recent o finanțare în valoare de 145 milioane EUR pentru a sprijini construcția primei unități europene de eliminare a tritiului din România. Proiectul va contribui la protejarea mediului, precum și a sănătății și securității personalului care lucrează în instalații nucleare.

Reflectând prioritățile țării și importanța conectivității între regiunile de coeziune din Europa, în 2023 a fost încheiat un acord de finanțare în valoare de 800 milioane EUR pentru un transport rutier mai sigur, inclusiv 200 milioane EUR pentru autostrada A3 și o primă tranșă de 600 milioane EUR pentru autostrada A7. Aceste operațiuni fac parte dintr-o cerere de finanțare în valoare de 4 miliarde EUR care a fost primită de bancă în 2022 pentru cofinanțarea proiectelor din sectoarele transporturilor și sănătății, susținute tot cu finanțare din partea UE (Mecanismul de redresare și reziliență și cadrul financiar multianual). Un accent deosebit se pune pe sectorul sănătății din România, unde BEI ajută inovatorii și industriile locale să prospere și să concureze la nivel mondial: BEI finanțează și oferă consultanță companiei Antibiotice, cel mai important producător farmaceutic din România, pentru a-și extinde capacitatea de producție.

Articole similare

Ad