Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Parlamentul European susține actualizarea normelor UE privind permisele de conducere

Parlamentul European a adoptat proiectul de modi­ficare a legislației privind permisele de conducere, obiectivul declarat fiind creșterea siguranței rutiere, în condițiile în care anual pe drumurile din UE mor peste 20.000 de persoane. De asemenea, pentru a atenua de­ficitul de șoferi profesioniști, europarlamentarii au convenit să permită tinerilor de 18 ani să obțină per­misul de conducere pentru camion sau autobuz cu până la 16 pasageri, cu condiția să dețină un certificat de competență profesională. În plus, tinerii de 17 ani ar trebui să fie eligibili deja pentru obținerea permisului de conducere pentru autoturisme sau camioane dacă sunt însoțiți de un șofer cu experiență, se arată în proiect.

În același timp, deputații europeni doresc ca șoferii să fie mai bine pregătiți pentru situațiile reale de conducere și să fie conștienți de riscuri, în special pentru protejarea utilizatorilor vulnerabili ai drumurilor, cum ar fi pietonii, copiii, bicicliștii și utilizatorii de trotinete electrice. Prin urmare, conducerea pe zăpadă și în condiții de drum alunecos, utilizarea în siguranță a telefonului în timpul conducerii, supravegherea punctelor „moarte”, utilizarea sistemelor de asistență pentru șofer și altele ar trebui, de asemenea, să facă parte din testele pentru obținerea permisului de conducere.

Parlamentarii UE au fost de acord că permisele de conducere ar trebui să fie valabile cel puțin 15 ani pentru motociclete și autoturisme și cinci ani pentru camioane și autobuze, însă nu au fost de acord cu reducerea valabilității acestora pentru persoanele în vârstă – așa cum a propus Comisia – pentru a evita discriminarea și pentru a le asigura vârstinicilor dreptul la libertatea de circulație și de participare la viața economică și socială.

Deputații au fost de acord cu propunerea ca șoferii să își poată evalua singuri propria aptitudine de a conduce în vederea eliberării sau reînnoirii per­miselor, permițând țărilor UE să decidă dacă autoeva­luarea ar trebui să fie înlocuită cu un examen medical cu un set minim de controale privind vederea și afecțiunile cardiovasculare ale șoferilor. Cu toate acestea, deputații europeni doresc ca guvernele UE să depună mai multe eforturi pentru a crește gradul de conștientizare a publicului cu privire la semnalele mentale și fizice care pot pune o persoană în pericol atunci când conduce.

De asemenea, șoferii fără experiență ar trebui să treacă printr-o perioadă de probă de cel puțin doi ani, în care vor fi supuși anumitor restricții, cum ar fi limite mai stricte de alcool în timpul conducerii și sancțiuni mai stricte pentru conducerea nesigură.

Pentru a sprijini piața unică a UE, deputații sunt în favoarea introducerii unui permis de conducere digital, disponibil pe un telefon mobil și complet echivalent cu permisul de conducere fizic.

Raportoarea PE Karima Delli (Verzi, FR) a declarat: „Astăzi, Parlamentul European a avut ocazia să îm­bună­tățească siguranța rutieră în Europa și să se apropie de atingerea obiectivului de zero decese rutiere până în 2050, precum și de a crea un cadru legal mai puternic, pentru a proteja toată lumea împotriva accidentelor rutiere. Regulile includ controale medicale opționale atunci când un permis de conducere este eliberat sau reînnoit și prevederi mai stricte privind șoferii începători”.

Proiectul de norme privind permisele de conducere UE a fost adoptat cu 339 de voturi pentru, 240 împotrivă și 37 abțineri, constituind poziția Parlamentului în primă lectură. Dosarul va fi urmat de noul Parlament după alegerile europene din 6-9 iunie.

Articole similare

Ad