Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Cushman & Wakefield Echinox: Bucureștiul în topul celor mai accesibile piețe rezidențiale din Europa

  • Foto: Cushman & Wakefield Echinox

Potrivit datelor furnizate de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, Bucureștiul se evidențiază printre orașele europene cu cele mai scăzute prețuri la locuințe și nivele ridicate de accesibilitate pentru achiziționarea acestora.

Proiecțiile indică creșteri salariale anticipate, pe fondul unei evoluții economice pozitive și a condițiilor mai relaxate de finanțare, ceea ce va conduce la o majorare a prețurilor locuințelor în viitorul apropiat. Această tendință se va manifesta probabil mai pregnant începând cu anul viitor.

Astfel, pe baza datelor publice privind prețul mediu solicitat pentru un apartament de 70 mp în Europa, nivelul de accesibilitate al achiziționării acestuia în București este printre cele mai ridicate atât la nivel național, cât și european, fiind necesare 96,2 salarii medii nete lunare. Doar Bruxelles și Sofia înregistrează grade mai mari de accesibilitate (84,2 și 94,3 salarii medii nete, respectiv). În contrast, în orașe precum Londra, Munchen, Paris sau Zurich, prețurile medii pe metru pătrat util pot depăși €10.000 (Paris) sau €16.000 (Zurich), necesitând în anumite cazuri mai mult de 200 salarii medii nete din respectivele locații, nivelul fiind mai mult decât dublu comparativ cu cel din București.

Capitala României se remarcă și prin oferirea de prețuri rezidențiale avantajoase în comparație cu alte orașe din regiune. Gradul redus de accesibilitate este observat în orașe precum Praga (cu prețuri medii solicitate ce depășesc în medie €4.700/mp util, necesitând 196,7 salarii medii nete pentru un apartament similar), Bratislava (171,5 salarii), Varșovia (165,3), Belgrad (161), Cluj-Napoca (158,2) sau Budapesta (150). Comparativ, Bucureștiul reprezintă o opțiune mai accesibilă pentru achiziționarea locuințelor.

„Prețurile proprietăților rezidențiale din România au înregistrat creșteri importante în ultimul an în orașe precum Cluj – Napoca, Brașov, Oradea, Iași sau Craiova, creșteri ce au depășit pragul de 10% în majoritatea cazurilor menționate. Capitala a făcut cumva notă discordantă în ultimele 12 – 24 de luni, perioadă în care prețurile solicitate au crescut cu un nivel mult sub rata inflației aferente și a majorărilor semnificative ale costurilor de construcție. De asemenea, după un prim semestru al anului precedent în care numărul tranzacțiilor cu unități locative a scăzut semnificativ pe fondul dobânzilor ridicate la creditele ipotecare, am asistat la o relansare evidentă în a doua jumătate a lui 2023 si în primele luni ale anului curent. Băncile au început o serie de promoții cu dobânzi mult mai avantajoase, mai mici decât rata de referință de 7% stabilită de Banca Națională, pentru a reporni creditarea ipotecară. Vedem așadar în piață oferte cu dobânzi fixe anuale pe o perioadă de 3 – 5 ani ce variază între 5,6 – 5,85%, nivel asemănător cu cele practicate în acest moment în vestul Europei și care, coroborate cu gradul mare de accesibilitate al achiziționării locuințelor din București comparativ cu majoritatea orașelor mari europene, vor crea un cadru extrem de favorabil pentru dezvoltarea în continuare a unor proiecte rezidențiale de amploare în capitală, dar și pentru creșterea prețurilor pe termen mediu și lung.”,

a menționat Vlad Săftoiu, Head of Research, Cushman & Wakefield Echinox.

Datele furnizate de Compania Națională de Strategie și Prognoză, împreună cu cele ale principalelor instituții de credit la nivel internațional, conturează un potențial semnificativ de creștere a economiei naționale în următorii ani. Această creștere va fi însoțită de majorări salariale importante în București și în principalele centre sociale și economice din țară. Se estimează că salariul mediu net lunar din București va atinge aproximativ €1.600 în 2027, în creștere cu 32% față de media din 2023. Acest lucru va avea un impact pozitiv asupra accesibilității proprietăților rezidențiale, în special în contextul unor scăderi preconizate ale dobânzilor cheie, care vor începe treptat din 2024 și se anticipă că vor continua în anii următori.

Conform datelor furnizate de imobiliare.ro, cel mai mare portal rezidențial din România, prețul mediu solicitat pentru un apartament în București a fost de €1.663/mp util în februarie. Acest nivel reflectă o creștere de 6,6% în comparație cu februarie 2023 și de 7,5% față de aceeași lună din 2022, reprezentând unele dintre cele mai mici creșteri de prețuri la nivel național în acele perioade. Bucureștiul ocupă locul al treilea în ceea ce privește cele mai mari prețuri, după Cluj-Napoca (€2.666/mp util, +10,4% față de februarie 2023) și Brașov (€1.815/mp util, +14,9% față de februarie 2023).

Articole similare

Ad