Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Încălcările privind centura de siguranță se mențin constante

Infracțiunile legate de centura de siguranță se mențin la un nivel constant, în ciuda eforturilor de aplicare a legii. Acest lucru a fost dovedit de cea mai recentă operațiune pan-europeană a ROADPOL.

Desfășurată pe parcursul unei săptămâni în luna martie, efortul concentrat de aplicare a legii a implicat un număr masiv de 31 de forțe de poliție rutieră europene care au efectuat controale active pe marginea drumului, vizând respectarea centurii de siguranță și a sistemelor de siguranță pentru copii, precum și utilizarea căștii de protecție.

Rezultatele operațiunii arată că, din cele 1.256.932 de vehicule inspectate, polițiștii au detectat un număr impresionant de 94.771 de încălcări. Rata de încălcare a fost de 13,43%, similară cu cea a aceleiași operațiuni desfășurate de ROADPOL în urmă cu un an. Este de remarcat faptul că la participarea din acest an au participat cu zece țări mai multe decât în anul precedent. Din cauza variațiilor în modul de înregistrare a încălcărilor între țări (de exemplu, adulți vs. copii, locuri din față vs. locuri din spate), ROADPOL înregistrează doar numărul total de încălcări din acest an.

Comisarul-șef Jana Peleskova, șefa grupului de lucru operațional ROADPOL și membră a poliției din Republica Cehă, subliniază importanța crucială a aplicării centurii de siguranță pentru siguranța rutieră. “Aceste cifre subliniază rolul vital al respectării centurii de siguranță, deoarece, aparent, prea mulți șoferi și pasageri continuă să neglijeze această măsură de siguranță de bază”, remarcă Peleskova. Explicând semnificația centurilor de siguranță, Peleskova evidențiază dubla lor funcție, aceea de a menține ocupanții în siguranță în timpul unei coliziuni. “Centurile de siguranță nu numai că previn ejectarea din vehicul și dezorientarea în momentul impactului, dar minimizează și riscul de coliziune cu componentele interioare, cum ar fi volanul sau tabloul de bord”, explică ea. Deși recunoaște rolul complementar al airbagurilor, Peleskova subliniază că eficiența acestora se bazează în mare măsură pe faptul că ocupanții sunt ținuți în mod corespunzător de centurile de siguranță. Peleskova subliniază și mai mult potențialul de salvare a vieții pe care îl au centurile de siguranță, citând cercetări care indică o reducere cu 37% până la 48% a riscului de rănire mortală, în funcție de poziția ocupantului în vehicul. În plus, ea notează că sistemele de siguranță pentru copii oferă o protecție și mai mare, reducând riscul de rănire mortală cu până la 50%. În concluzie, șefa grupului de lucru operațional ROADPOL reiterează importanța crucială a folosirii centurii de siguranță, îndemnându-i pe conducătorii auto să acorde prioritate acestei măsuri de siguranță simple, dar eficiente, pentru a atenua gravitatea accidentelor rutiere și a salva vieți.

Articole similare

Ad