Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Produsele agricole din UE trebuie acoperite în Ungaria de declarații de import

Asociația maghiară de transport și logistică MKFE anunță că începând cu 16 aprilie 2024 anumite produse agricole trebuie declarate pe site-ul Oficiului Național pentru Siguranța Lanțului Alimentar (NÉBIH) înainte de a fi importate în Ungaria. Categoriile de produse enumerate sunt supuse notificării chiar dacă sunt importate dintr-un stat membru al UE către o destinație din Ungaria. Mărfurile aflate în tranzit nu fac obiectul notificării. Scopul legiuitorului este de a ține departe produsele agricole originare din Ucraina care ajung în Ungaria prin transbordare prin alte țări.

Firmele care se ocupă de importul în Ungaria al unor astfel de produse vor putea face notificarea folosind formularul publicat pe site-ul Autorității Naționale Agricole, care trebuie completat cu cel mult 24 de ore înainte de import în cazul transportului rutier de mărfuri. Notificarea va fi posibilă doar electronic, în limba maghiară, iar oficiul va trimite imediat o scrisoare de confirmare a acceptării cererii completate integral la adresa de e-mail furnizată.

Regulamentul impune în primul rând această obligație furnizorului. În cazul în care notificarea este completată de partea care acționează în numele vânzătorului, transportând produsul respectiv, MKFE recomandă ca ea să se facă numai dacă există informații certificate corespunzător de către vânzător: date și documente referitoare la vânzarea produselor agricole (factură, contract de vânzare de mărfuri etc.), declarație scrisă făcută de vânzător, semnată și scanată, declarație sau alt document ce conține numele, sediul social, codul fiscal, numărul de înregistrare al companiei, statul de înregistrare, adresa poștală, e-mailul și dovada că vânzătorul a încredințat agentului, de exemplu, transportatorului, efectuarea notificării.

Dacă nu se face notificarea, amenda administrativă ajunge până la 40% din valoarea fără TVA a produsului care face obiectul acestei prevederi. MKFE solicitase Ministerului Agriculturii și NÉBIH să elimine companiile de transport din domeniul de aplicare al notificării și, pe lângă inițiativa de modificare a legislației, cere acum și opinia celor două instituții cu privire la problemele apărute în legătură cu aplicarea practică a regulamentului. În special, nu este clar dacă, în cazul în care furnizorul nu efectuează notificarea, trebuie să o facă transportatorul și dacă transportatorii pot fi sancționați dacă îndeplinesc sarcini de transport pentru care nu s-a făcut în prealabil notificarea.

Articole similare

Ad