Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

De un an și jumătate, transportul rutier polonez nu mai este o poveste de succes

Asociația poloneză de transport și logistică TLP vorbește despre impactul pe care situația economică și geopolitică din ultimii ani au afectat industria de transport rutier din această țară, care până acum un an și jumătate chiar putea fi considerată un model de succes, fiind pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește performanța, cu o cotă de 21% și cu 355 de milioane de tone-kilometri.

Pentru a ajunge aici, transportul rutier polonez a crescut în ultimul deceniu cu 6%, iar forța de muncă implicată direct a ajuns la aproximativ 600.000 de angajați, în cazul cărora creșterea salariilor lor a fost mai rapidă decât media din întreaga economie poloneză.

În plus, transportul rutier a fost lider și în ceea ce privește investițiile. În ultimii 10 ani, cheltuielile de capital fix din domeniu au crescut de la 2% la peste 4% din totalul investițiilor în economia poloneză, creștere care a avut loc în ciuda unor circumstanțe obiective nefavorabile: crize geopolitice legate de anexarea Crimeii, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, reglementările UE care introduc bariere pe piața unică și vizează direct antreprenorii din Europa Centrală, inclusiv polonezi, criza de forță de muncă, prăbușirea lanțurilor de aprovizionare ca urmare a pandemiei de Covid-19, criza energetică, sarcinile fiscale tot mai împovărătoare și modificările constante ale normelor în domeniu, care au culminat cu New Deal-ul polonez. Dar toți acești factori au fost compensați, subliniază TLP, de cererea tot mai mare de servicii de transport și de adaptabilitatea ridicată a firmelor poloneze și a angajaților lor.

Însă în 2023 asociația a început să primească de la companiile din domeniu semnale negative: în prima jumătate a anului numărul insolvențelor din transportul rutier a crescut cu 100% față de aceeași perioadă a anului precedent și 2023 s-a încheiat cu o creștere cu peste 11% a datoriei transportatorilor, cu 37% mai mare decât a firmelor din alte ramuri. Aproape nicio firmă nouă de transport nu-și plătește obligațiile la timp, scăderea comenzilor pentru servicii de transport a fost între 3% și 20%, în funcție de segmentul de piață, iar tarifele sunt și ele mai mici. Pentru prima dată în mai mulți ani, tarifele spot au fost mai mici decât cele din contracte, timp de mai multe luni, și au atins nivelul minim în noiembrie 2023, când au fost cu 22% mai mici decât în aceeași lună din 2022. Și angajații, în special șoferii, au avut de pierdut, în primul trimestru din 2023 Oficiul Central de Statistică din Polonia (GUS) remarcând o încetare a creșterii salariilor din domeniu, în ciuda faptului că în alte sectoare ale economiei poloneze au crescut. Iar transportatorii au început să reducă angajarea șoferilor și veniturile acestora.

Articole similare

Ad