Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Clariant investeste intr-o fabrica proprie de etanol celulozic in Dolj

Compania de origine elvetiana Clariant a inceput luna trecuta, in cadrul unei ceremonii oficiale, constructia fabricii de etanol celulozic sunliquid® din Podari (Dolj), care va necesita o investitie de peste 140 de milioane de euro, va avea o capacitate de productie de 50.000 t de etanol pe an si va reprezenta prima folosire a tehnologiei sunliquid® la scara industriala.
Clariant este unul dintre actorii principali de pe piata mondiala a produselor chimice de specialitate, are o experienta de peste 10 ani de cercetare si dezvoltare si a ales tara noastra in primul rand datorita surselor de aprovizionare cu materii prime si infrastructurii.
 

Investitia din Romania este cu atat mai importanta cu cat compania nu-si propune sa fie un producator de etanol, ci doar sa vanda licenta, pastrand „reteta“, si sa-si sprijine partenerii cu design complet integrat de proces, enzime eficiente, microorganisme si tehnologie de procesare, precum si cu service, punere in functiune si instruire pentru personal. Dar decizia de a construi totusi si o fabrica proprie a fost luata tocmai pentru a sublinia increderea pe care Clariant o are in acest produs si in aceasta tehnologie.
La capacitate maxima fabrica din Podari va procesa circa 250.000 t de paie de grau si alte cereale provenite de la fermierii locali, iar produsele rezultate, in afara de etanol, vor fi folosite pentru obtinerea energiei regenerabile, astfel ca centrul va functiona independent de combustibilii fosili.
La ceremonia oficiala de la Podari au participat oficialitati locale si din Guvernul Romaniei, ambasadorul Confederatiei Elvetiene in Romania, Excelenta Sa dl. Urs Herren, alaturi de delegatia Clariant condusa de Christian Kohlpaintner, membru al Comitetului Executiv al companiei.
Si, pentru ca piata noastra sa se familiarizeze cu acest nou investitor, in ajunul evenimentului un grup de ziaristi din Romania au vizitat laboratorul acestuia din Planegg si fabrica pre-comerciala din Straubing-Sand (ambele in Germania), care are o capacitate de 1.000 t/an.

Articole similare

Ad