Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

PwC: Romania inaintea Ungariei in clasamentul global Paying Taxes

Romania ocupa locul 49 in clasamentul global PwC Paying Taxes 2019, in privinta usurintei cu care o companie medie isi poate plati taxele si impozitele. Intocmit de PwC, raportul analizeaza 190 de economii din intreaga lume.
Pentru editia 2019, raportul Paying Taxes se bazeaza pe analiza indicatorilor fiscali valabili pentru anul 2017 si ia in calcul numarul platilor realizate de o firma medie pentru a-si indeplini obligatiile fiscale, orele necesare conformarii cu legislatia fiscala si rata totala de impozitare, adica ponderea impozitelor, taxelor si contributiilor suportate de o firma ca procent din profituri, arata PwC. Romania se claseaza inaintea altor tari din Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste usurinta cu care companiile isi pot plati taxele, devansand Bulgaria (locul 92), Ungaria (locul 86) si Polonia (locul 69), insa in urma performerilor regionali: Tarile Baltice (Letonia – locul 13, Estonia – 14, Lituania – 18).
 

„Pozitionarea Romaniei in prima treime a clasamentului global este un rezultat pozitiv, daca o privim individual. Daca analizam in totalitate climatul economic in care Romania evolueaza, devine foarte clar ca este nevoie ca autoritatile fiscale sa continue investitiile in infrastructura fiscala si in tehnologie. Cu cat gradul de informatizare si tehnologizare al autoritatii fiscale este mai ridicat, cu atat pozitia in clasament va fi mai buna”, spune Daniel Anghel, Liderul Departamentului de consultanta fiscala si juridica, PwC Romania.
Clasarea tarilor din regiune este, in linii mari, similara cu cea de anul trecut. Se observa, insa, deteriorarea pozitiei Poloniei, care a coborat 18 pozitii fata de anul trecut, ca urmare a cresterii numarului de raportari fiscale. De cealalta parte, Ungaria a avut o imbunatatire a pozitiei in clasament,  urcand 7 locuri, pana pe locul 86. Desi a recuperat considerabil, Ungaria este inca departe de pozitia 77, pe care o ocupa acum doi ani.
Rata totala de impozitare masoara ponderea taxelor si contributiilor suportate de catre o firma ca procent din profit. In clasamentul din acest an, rata totala de impozitare in Romania este de 40%, printre cele mai mici la nivel regional, in linie cu media globala de 40,4%.
In privinta numarului platilor de impozite si taxe, o companie de talie medie din Romania trebuie sa efectueze 14 plati anual, similar cu situatia de anul trecut. Statele baltice, impreuna cu Polonia sunt printre cele mai eficiente din acest punct de vedere. Media globala este de 24 – similara cu anul trecut. Paying Taxes 2019 ia in calcul toate taxele si contributiile obligatorii pe care o companie de talie medie le are de achitat in decurs de un an si analizeaza usurinta platii taxelor in 190 de economii din intreaga lume prin luarea in calcul a trei mari indicatori: rata totala de impozitare, timpul necesar conformarii cu legislatia fiscala si numarul de plati pe care trebuie sa le faca o companie pentru a-si indeplini obligatiile fiscale.

Articole similare

Ad