Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Piata s-a maturizat, preturile s-au stabilizat, investitiile continua

Piata de real estate din Romania a inceput sa se dezmorteasca in 2012, in special in vestul tarii, iar procesul continua, bancile fiind si ele interesate sa finanteze proiecte care si-au dovedit, in primele lor faze, rentabilitatea. Ca si in ultimii ani, cererea e mai mare pentru spatii de productie (55-60% din total) decat pentru logistica, iar chiriile, pentru ambele tipuri de cladiri, sunt aceleasi de doi ani si cu circa 30% mai mici decat in 2008. Despre cum se prezinta piata imobiliara din Romania in 2013 am aflat stand de vorba cu Gabriel Sfetcu, partener GS Capital Advisors.
 

Dupa Bucuresti, cele mai dezvoltate zone din tara din punct de vedere al spatiilor industriale disponibile sunt Timisoara si Cluj-Napoca. In Timisoara aproape ca nu mai e spatiu, la fel si in Arad, si Oradea mai are putin loc, dar la Cluj-Napoca va urma o perioada de inflorire, estimeaza Gabriel Sfetcu, deoarece mai e spatiu pentru alte dezvoltari si deja exista doi dezvoltatori privati care au inceput sa construiasca, Olympian Park si Graells&Llonch, si alti doi care se arata interesati.
Pentru estul tarii in schimb sunt cereri putine. In Iasi mai e loc de dezvoltare si orasul e atractiv pentru ca e principalul centru economic al Moldovei, e la 60 km de E 85 si se pare ca va fi aproape de un viitor drum expres. Dar distribuitorii nu prea doresc sa aiba centre acolo, deoarece populatia e foarte mica in estul tarii, deci consumul nu a ajuns la un asemenea nivel cat sa se justifice investitia intr-un depozit. „Problema Moldovei e ca trebuie repopulata“, considera Gabriel Sfetcu. Pe de alta parte, insa, acesta remarca faptul ca, fiind numerosi batrani in zona, companiile farmaceutice se gandesc serios sa se extinda acolo.
Nici Constanta nu este interesanta, nefiind rentabil – si aici ne referim strict la logistica dedicata retailului – sa construiesti un centru logistic de 20.000 m2 pentru trei luni, cat dureaza sezonul estival.
Pe de alta parte, Bucurestiul dispune inca de spatiu din belsug si are avantajul consumului de circa sase ori mai mare decat al oricarei alte regiuni din tara, ceea ce compenseaza forta de munca mai scumpa, asa ca este in continuare interesant pentru dezvoltatori.

Romania, in continuare atractiva

Una dintre cele mai spectaculoase miscari din ultima vreme de pe piata imobiliara este, asa cum apreciaza Gabriel Sfetcu, retragerea GE Capital din Europa de Est, dupa ce a fost implicat in proiecte industriale in toata regiunea. Decizia aceasta insa nu a avut efecte pe piata deoarece proiectele au ramas in picioare, la fel si serviciile. Doar la nivel investitional ar putea sa se simta, considera Gabriel Sfetcu, deoarece unii investitori se vor putea gandi ca sunt probleme in zona din moment ce a plecat cineva. „Dar nici asta nu cred ca se va intampla. Cine cantareste ce poate oferi Romania din punct de vedere logistic nu se mai uita la ce firme pleaca sau ce guverne vin. Politicile fiscale si de servicii sunt aceleasi si asta trebuie luat in calcul. Ra

Articole similare

Ad