Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Noi standarde pentru firmele de logistica

INAQ Consulting a organizat cea de a doua conferinta IFS – productie, logistica, import, retail. Discutiile au vizat noile standarde IFS Logistics 2.1, ce vor intra in vigoare in septembrie, dupa care nu vor mai fi posibile auditurile dupa standardele IFS Logistics versiunea 2.0. Pana in prezent doar patru companii au acest tip de certificare, insa deja interesul este tot mai mare.
 

Cererile sunt in crestere ca urmare a presiunilor retailerilor de a lucra cu furnizori de servicii certificati IFS. Potrivit noilor standarde, din septembrie se va putea realiza un singur audit pentru IFS Broker si IFS Logistics, insa se vor emite certificate separate pentru fiecare dintre cele doua standarde.

IFS Logistics este un standard de auditare al tuturor activitatilor logistice atat pentru produse alimentare, cat si nealimentare.
Principalul motiv pentru care vechiul IFS a fost revizuit este adoptarea noilor standarde pentru „Depozitare si distributie“ de catre GFSI (Global Food Safety Initiative) si IFS (International Featured Standards), din dorinta de a aplica procesele GFSI Benchmark in standardele IFS logistics. Standardele IFS 2.1 au fost dezvoltate de un grup de lucru compus din experti din retail, logistica si organisme de certificare.
Prin noile standarde se urmareste, printre altele, o mai mare transparenta pe intreg lantul logistic, dar si stabilirea unui standard comun si uniform in sistemul de evaluare.
IFS Logistics 2.1 acopera toate serviciile logistice – incarcare, descarcare, depozitare si transport. De asemenea, aceste standarde se aplica la toate modalitatile de transport, respectiv rutier, feroviar, naval si aerian, cu temperatura controlata sau ambientala.
„In Romania sunt deja certificate patru companii pe versiunea IFS Logistics 2.0, insa interesul pentru aceasta certificare este in continua crestere. Tot mai multi retaileri solicita furnizorilor obtinerea acestui tip de certificat, in versiunea noua, astfel ca, la randul nostru, am primit numeroase cereri de la firmele de logistica pentru a le oferi consultanta“, a explicat Ionut Nache, director general INAQ Consulting.

Atentie la trasabilitate
De asemenea, au fost modificate cerintele legate de trasabilitatea produselor: sistemul folosit de companie trebuie sa poata identifica produsele din lantul logistic in orice moment, de unde provin ele, dar si unde au fost livrate.
Sistemul de trasabilitate ar trebui testat regulat, cel putin o data pe an, dar si la fiecare schimbare. Testarea ar trebui realizata pentru a confirma eficacitatea acestuia si a determina, la nevoie, imbunatatirea lui. Iar rezultatele testarii trebuie pastrate.
Un alt punct nou introdus este modalitatea de curatare a containerelor, care trebuie sa fie potrivita cu tipul produsului transportat, si pentru care este nevoie de echipament special de lucru. Astfel, masurile de curatare si dezinfectie trebuie sa asigure un transport curat lipsit de substante sau de insecte nedorite. Iar activitatea ar trebui efectuata …

Articole similare

Ad