Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Piata romaneasca inca nu reactioneaza la scumpirile aduse de Tier 4 Interim din 2014

Vanzarile de echipamente au scazut fulminant in ultimii ani ca urmare a caderii pietei constructiilor, atat civile, cat si de infrastructura, si, chiar daca la inceputul anului trecut situatia parea sa isi revina, au urmat tulburarile politice care au oprit si ultimele investitii, astfel ca producatorii si vanzatorii de echipamente au fost nevoiti sa se adapteze conditiilor unei piete care acum este in expectativa. Terra Romania a redus stocurile, a modificat portofoliul de produse si s-a pregatit deja pentru anul acesta, care se pare ca va fi marcat de vanzarile de echipamente uzate.


Petre Babiceanu, director general Terra Romania Utilaje de Constructii, considera ca piata echipamentelor trece acum printr-o perioada de revenire, dupa ce a resimtit o scadere dramatica, de 76%, in 2009, si de inca 16% in 2010.
O crestere semnificativa, de 40%, s-a produs in 2011, cand toti jucatorii au considerat ca perioada cea mai dificila s-a incheiat, mai ales ca primul trimestru a debutat in forta, vanzarile crescand cu 30%. „Dupa primele trei luni au aparut problemele politice care au lovit piata, la finalul anului observandu-se o scadere per total cu 12%, astfel ca la acest moment toata piata romaneasca de utilaje de constructii abia daca numara circa 1.000 de unitati noi. Anul acesta toata lumea e in expectativa, s-au redus investitiile si nu se intampla nimic notabil. Din cauza situatiei dificile, a lipsei lucrarilor si a unui sprijin real din partea statului, unii dintre clientii nostri isi cauta contracte in afara Romaniei. Avem clienti care au incercat sa deruleze proiecte in Orientul Mijlociu, dar, din pacate, situatia politica de acolo a fost o piedica prea importanta. Mai avem clienti care au plecat in Turcia, si-au mutat utilajele acolo pentru ca se construieste foarte mult, dar vorbim mai ales de antreprizele mai mari, care au avut putere financiara pentru a participa la licitatiile de acolo“, a aratat Petre Babiceanu, mentionand ca „Romania nu mai este o piata atractiva din moment ce la noi cererea scadea in timp ce in Europa isi revenea. In Bulgaria situatia este mult mai rea, vorbim de 400 de echipamente noi vandute in total. In Cehia piata a scazut, la fel si Slovacia, iar Polonia stagneaza.“
Situatia este ingreunata si de politica firmelor de leasing, din care unele chiar au anuntat oficial ca nu finanteaza firmele de constructii, iar cele care mai acorda finantare o fac doar pentru companiile care au o situatie financiara foarte buna. „Daca in 2008 la echipamentele de constructii exista o penetrare a leasingului de 70%, acum este de doar 20-25%. Celelalte echipamente se vand cu ajutorul fondurilor europene si sunt foarte putine firme de leasing care ofera creditare pentru co-finantare celor care acceseaza fonduri europene.“

Articole similare